Gå til sidens hovedinnhold

USA drev overvåking også i Sverige

Det bekrefter Sveriges justisminister Beatrice Ask lørdag.

Den amerikanske ambassaden i Sverige skal ha drevet med samme type overvåking i Sverige som i Norge, skriver Aftonbladet.se

Det er ambassaden selv, og det svenske sikkerhetspolitiet Säpo som bekrefter dette.

Regjeringen uvitende
Sveriges justisminister Beatrice Ask holder nå pressekonferanse. Ask sier ambassaden har bedrevet fotografering av mennesker i visse sammenhenger.

Samtidig kommer det fram at regjeringen ikke har visst om at slik spaning har forekommet.

- Virksomheten har pågått siden 2000. Politiet synes ikke å ha blitt informert. Vi har derfor kontaktet den amerikanske ambassaden, sier justisministeren.

- Alvorlig
Ask ønsker land som har et høyere trusselbilde om å sette i gang egne tiltak, men understreker at disse må gjøres innenfor lovens rammer.

- Det er bra at det finnes spaning, men det er svenske myndigheter som har ansvaret for den type overvåking, sier Beatrice Ask, som nå forventer at myndighetene vil bli informert.

Ask karakteriserer saken som alvorlig, og krever at alle fakta legges på bordet. Fortsatt er det ikke klart om overvåkingen er i strid med svensk lov.

- Det er påtalemyndigheten som må ta stilling til dette, sier justisministeren.

Systematisk overvåkning
Det var onsdag kveld at TV 2 avslørte at USA i hemmelighet har bygd opp en etterretningsgruppe for å systematisk overvåke nordmenn.

Gruppen, med navn Surveillance Detection Unit (SDU), ble etablert våren 2000, og ble plassert i 6. etasje i Handelsbygningen som ligger bare noen meter fra den amerikanske ambassaden. Gruppen innhenter informasjon om norske personer de mener er mistenkelige. Opplysningene bli så lagret permanent i databasen SIMAS.

Tidligere denne uken ble det avslørt at danske statsborgere også kan ha blitt overvåket av den amerikanske ambassaden i København. En overvåkingsgruppe skal være aktiv ved USAs ambassade i Berlin, melder den tyske avisa Frankfurter Rundschau.

Dette er SIMAS:

På amerikanernes egen hjemmeside beskrives SIMAS, eller Security Incident Management Analysis System, som et verdensomspennende webbasert sikkerhetssystem for diplomater. Amerikanske og klarerte utenlandske sikkerhetspersonell registrerer rapporter om mistenkelig aktivitet inn til SIMAS. Basen er et informasjonsdepot for dem som driver fysisk sikring i utlandet.

- SIMAS rapporter inneholder typisk detaljerte beskrivelser av mistenkelig aktivitet, mistenkelige personer, biler og annen identifiserende data som er tilgjengelig (for eksempel bilder). Rapportene gir også tid og sted for mistenkelig aktivitet, og kan inneholde forklarende kommentarer fra byråene, står det i beskrivelsen av SIMAS.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?