*Nettavisen* Nyheter.

USA dropper matvarehjelpen til Nord-Korea

Washington (NTB-Reuters): USA trekker seg fra avtalen om å gi matvarehjelp til Nord-Korea som følge av den nordkoreanske rakettoppskytingen fredag.

13.04.12 17:41

- Vi kommer ikke til å følge opp avtalen om å gi dem bistand, sa president Barack Obamas sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes fredag.

Nord-Korea skjøt fredag opp en langdistanserakett til landsfader Kim Il-sungs ære. Selv om oppskytingen var mislykket og raketten eksploderte i lufta etter et drøyt minutt, har hendelsen vakt sterke reaksjoner.

Ifølge Nord-Korea var formålet med oppskytingen å sende opp en værsatellitt. Sør-Korea, Japan og USA mener på sin side at det egentlige formålet var en dårlig skjult test av en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa gjennom sin pressetalsmann at oppskytingen er et brudd på FNs resolusjoner og truer sikkerheten i regionen. FNs sikkerhetsråd har innkalt til hastemøte som etter planen skulle holdes i løpet av fredagen.

Nord-Korea gikk i februar med på å stanse sitt atom- og rakettprogram. I tillegg skulle inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA få slippe inn i landet for å overvåke avtalen. Til gjengjeld skulle USA starte opp igjen arbeidet med å levere 240.000 tonn med matbistand til det utarmede og lukkede landet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.