USA er forberedt på å angripe Syria

Foto: LARRY DOWNING (Reuters)

USAs forsvarsminister Chuck Hagel bekrefter at han er forberedt på alle eventualiteter når det gjelder Syria. Syria sier at USA i så fall setter Midtøsten «i flammer».

25.08.13 15:28

SISTE: Syria gir FNs inspektører tillatelse til å besøke stedene i Damaskus hvor det er mistanke om angrep med kjemiske våpen.

Det bekrefter Syrias utenriksdepartement ifølge statlig syrisk fjernsyn.

Leger Uten Grenser opplyser at den har registrert 355 døde og behandlet 3.600 for symptomer på nervegassforgiftning etter de påståtte angrepene i forstadsområdene rundt Damaskus.

Syriske styresmakter og syriske opprørere beskylder hverandre for å stå bak angrepene.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel bekrefter at han er forberedt på alle eventualiteter når det gjelder Syria. Syria sier at USA i så fall setter Midtøsten «i flammer».

Hagel gjentok i Kuala Lumpur i Malaysia søndag alle forbehold om at USA fortsatt innhenter data og bevis når det gjelder det som skal ha vært et gassangrep utenfor Damaskus onsdag i uken som gikk.

Men han bemerket også at det amerikanske forsvaret er klar til å gjennomføre det president Barack Obama måtte bestemme seg for. Marinestyrkene i Middelhavet omplasseres for å gi president Obama de mulighetene han eventuelt måtte trenge.

– Vi er forberedt
– President Obama har bedt forsvarsdepartementet forberede muligheter av enhver type. Vi har gjort det, og vi er forberedt på å gjennomføre hvilke som helst av dem, hvis han bestemmer seg for det, sa Hagel på en pressekonferanse i Kuala Lumpur.

– Vi og våre allierte fortsetter å vurdere etterretningsmaterialet og detaljene i det som gjelder bruk av kjemiske våpen, tilføyde han.

Hagels ukelange tur i Asia preges i stor grad av krisen i Syria.

– En ildkule
Syrias informasjonsminister Omran Zoabi sa søndag at ingen amerikansk militær aksjon vil bli noen «piknik».

– USAs militære intervensjon vil få meget alvorlige følger og en ildkule vil sette Midtøsten i flammer, sa ministeren til det syriske statlige nyhetsbyrået SANA.

Han sa samtidig at Syria ikke vil tillate inspeksjoner fra FNs våpeninspektører som strider mot nasjonal suverenitet. Og han antydet at inspektørene ikke vil få lov til å besøke stedet der det påståtte gassangrepet skjedde onsdag fordi stedet ikke står på den listen FN og Syria tidligere er blitt enige om.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bazuki Muhammad, Reuters/NTB Scanpix

Telefonsamtaler
Utenriksminister John Kerry har de siste dagene hatt samtaler med en lang rekke kolleger i andre land. Blant dem er Syrias utenriksminister, som han snakket med torsdag om gassangrepet, opplyser en amerikansk regjeringsrepresentant.

– Det var for å klargjøre at hvis det er som de hevder at Syrias regjering ikke har noe å skjule, burde de ha gitt øyeblikkelig og uhindret adgang til stedet framfor å fortsette å angripe det berørte området for å blokkere adgangen og ødelegge bevis, sier den amerikanske representanten.

Lørdag hadde Kerry samtaler med utenriksministrene i Jordan, Tyrkia og Saudi-Arabia. Han snakket også med lederen av Den arabiske liga.

– I alle samtalene understreket ministeren viktigheten av å få oppklart fakta raskt og understreket alvoret i enhver bruk av kjemiske våpen, sier talsmannen som snakket mot løfte om å få være anonym.

Leger Uten Grenser
Hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser opplyste lørdag kveld at den har behandlet 3.600 syrere for symptomer på nervegassforgiftning og har registrert 355 døde. Ofrene er behandlet for såkalte nevrotoksiske symptomer, opplyste organisasjonen i en rapport på sine hjemmesider.

Nevrotoksiske stoffer gjør skade på nervesystem og hjerne.

Ofrene ble tatt imot på tre forskjellige sykehus i Damaskus-området onsdag morgen. Det angivelige gassangrepet i dette området skjedde natt til onsdag.

– Leger Uten Grenser kan ikke vitenskapelig bekrefte årsaken til disse symptomene, eller slå fast hvem som er ansvarlige for angrepet, sa lege Bart Janssens i organisasjonen.

Ikke vedtak
Barack Obama kalte sammen sine rådgivere lørdag for å drøfte tiltak mot Syria etter meldingene om angrep med kjemiske våpen. Men det ble ikke gjort noe vedtak.

Presidentens nærmeste politiske og militære rådgivere ga ham en liste over mulige reaksjonsmåter mot Syrias angivelige bruk av kjemiske våpen.

Men det eneste konkrete som kom ut av møtet, var en erklæring der det heter at USA skal fortsette å samle inn opplysninger for å stadfeste hva som har hendt.

Han hadde også en telefonsamtale med den britiske statsministeren David Cameron der de to var enige om at bruk av kjemiske våpen burde utløse en alvorlig respons fra det internasjonale samfunn. Men det eneste konkrete de to ble enige om, var å uttrykke dyp bekymring og å fortsette å rådføre seg med hverandre.

Obama har vært svært motvillig til å bli dratt inn i borgerkrigen i Syria, som han har kalt et sekterisk, komplekst problem. Men han sa også for et år siden at bruk av kjemiske våpen ville være en rød linje for USA. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.