Gå til sidens hovedinnhold

USA feller Asia

Børsene i Asia faller etter advarsel om nedgradering av amerikansk statsgjeld

Kredittvurderingsselskapet Standard & Poor’s varslet mandag at det kan bli aktuelt å nedgradere USA fra den gjeveste kredittkategorien AAA, melder NTB.

Dette innebærer at selskapet ikke lenger regner det som helt sikkert at supermakten vil klare å betjene gjelden sin. Noe av bakgrunnen for uroen er den politiske situasjonen i USA, hvor Demokratene og Republikanerne ikke klarer å bli enig om hvordan de skal redusere underskuddet på statsbudsjettet.

- I USA er det fortsatt ikke enighet om noen plan, konstaterer Nikola Swann fra Standard & Poor’s.

Han minner om at andre rike land med store underskudd, som Storbritannia og Frankrike, har iverksatt tiltak for å få orden på statsfinansene.

Som en direkte følge av dette faller børsene i Asia.

Asiabørsene
Nikkei-indeksen på Tokyo børsen sank med over én prosent etter at børsen åpnet tirsdag morgen. Klokken 07 norsk tid er Nikkei-indeksen ned 1,09 prosent til 9.452,92 poeng. Indeksen var ned 1,36 prosent en time tidligere.

Også indeksene på Hongkong- og Shanghaibørsen pekte faller som følge av advarselen.

Og som alltid stiger råvare prisene når aksjeverdiene faller. Gullprisen stiger nå som et resultat av at investorer flyttet penger til de antatt sikreste investeringsobjektene.

Mandag falt både FTSE-indeksen i London og den tyske DAX-indeksen med 2,1 prosent. Og i USA, som var årsaken til bekymringene, endte Dow Jones-indeksen ned med 1,1 prosent.

Konsekvenser
Dersom USA faktisk blir nedgradert, kan det få alvorlige følger for amerikansk og internasjonal økonomi.

USAs lånekostnader vil øke, noe som betyr at det vil bli enda vanskeligere å få statsbudsjettet i balanse. Dette har allerede skjedd i flere gjeldstyngede europeiske land som har vært nødt til å be EU om krisehjelp.

Etter at Irland ble degradert fra AAA-kategorien i 2009, ble det mer enn dobbelt så dyrt for irene å ta opp nye lån. Dette kan også bli konsekvensene for USA dersom de blir degradert.

Begrenser frykten
Men selv om Standard & Poor’s har bidratt til å rette oppmerksomhet mot USAs gjeldsproblemer, finnes det en rekke faktorer som bidrar til å dempe investorenes frykt for at de en gang i framtiden vil bli nødt til å ettergi amerikansk statsgjeld.

Inntil videre tjener det amerikanske samfunnet store summer på at dollaren har rolle som verdens reservevaluta. Og ifølge Financial Times er det fullt mulig å skattlegge den amerikanske økonomien hardere.

I tillegg har USAs sentralbank mulighet til å trykke mer penger slik at dollaren synker i verdi. På den måten kan det bli lettere å betale gjelden, samtidig som inflasjonen vil øke.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken