*Nettavisen* Nyheter.

USA fjerner straffetoll på norsk laks

Oslo (NTB): Amerikanske myndigheter har vedtatt å fjerne straffetollen på norsk laks - 20 år etter at den ble innført. Oppdrettsnæringen jubler.

26.01.12 20:32

- Det er svært gledelig at en mer enn 20 år gammel antidumpingtoll på hel fersk laks til USA nå er besluttet avviklet, sier Sveinung Sandvik, lederen av havbruksavdelingen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

US International Trade Commission bekrefter i en kort melding at det er flertall blant medlemmene for å avvikle straffetiltakene som innebærer at det blir lagt nesten 24 prosent ekstra tollavgift på norsk oppdrettslaks, solgt som hel fersk laks. Fersk laksefilet, samt fryst og bearbeidet laks, har ikke møtt tilsvarende handelshindringer.

Begrunnelsen for sanksjonene som ble innført i 1991, var at norsk subsidiering av oppdrettsnæringen var konkurransevridende i disfavør av den amerikanske næringen. Det ble også fremsatt påstander om at norsk laks ble solgt til dumpingpriser i det som den gang var næringens tredje største marked.

Det er i forbindelse med en obligatorisk gjennomgang i kommisjonen, som ifølge Verdens handelsorganisasjon (WTO) skal gjøres hvert femte år, at norske myndigheter og næringen fikk gehør for sine argumenter mot antidumpingtiltakene.

- Denne saken har grunnleggende viktige nærings- og handelspolitiske aspekter som det har vært viktig for oss å få ryddet opp i. Laksenæringen er svært eksportrettet og avhengig av gode og forutsigbare handelsbetingelser. Dette er derfor en viktig avgjørelse, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap). (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.