RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- KLAR TIL Å REAGERE: Nord-Korea visste for første gang fram ballistiske missiler som kan skytes opp fra ubåter under landets svære militærparade i hovedstaden Pyongyang. I en tale før paraden sa generalsekretær Choe Ryong-hae i Nord-Koreas kommunistparti at landet er klar til å reagere på alle slags angrep fra USA, også atomangrep.
- KLAR TIL Å REAGERE: Nord-Korea visste for første gang fram ballistiske missiler som kan skytes opp fra ubåter under landets svære militærparade i hovedstaden Pyongyang. I en tale før paraden sa generalsekretær Choe Ryong-hae i Nord-Koreas kommunistparti at landet er klar til å reagere på alle slags angrep fra USA, også atomangrep. Foto: Wong Maye-e (AP)

USA framskynder utplassering av rakettskjold i Sør-Korea

Sist oppdatert:
USA og Sør-Korea er enige om å framskynde utplasseringen av det amerikansk rakettskjoldsystemet THAAD, opplyser Sør-Koreas fungerende president Hwang Kyo-ahn.

– Vi er enige om å styrke vår allianse ytterligere, for å møte de trusler som Nord-Korea utgjør. Dette gjør vi ved raskt å utplassere THAAD, sa Hwang Kyo-ahn under en felles pressekonferanse med USAs visepresident Mike Pence mandag.

Under en militærparade i Nord-Korea lørdag ble ballistiske missiler vist fram på TV-bildene, og det ble også uttalt at landet er klare til å gå til å svare hvis USA går til angrep.

USAs utenriksminister Rex Tillerson (t.v.)

THAAD omtales som et rakettskjoldsystem og utplasseringen i Asia har utløst kraftige protester fra Kina, som har varslet mottiltak.

Protester fra Kina og Russland

– Kina vil iverksette de tiltak som er nødvendig for å forsvare våre egne sikkerhetsinteresser. USA og Sør-Korea må ta alle konsekvensene som følger av dette, sa en talsmann for kinesisk UD i forrige måned. Russland har også advart USA mot THAAD-planene.

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990-tallet og er allerede utplassert på Hawaii.

I fjor ble USA enige med Sør-Korea om en utplassering der også, og arbeidet med å få systemet operativt vil nå bli framskyndet, ifølge Hwang Kyo-ahn.

Pence advarte

Pence advarte mandag Nord-Korea om at USAs tålmodighet er i ferd med å ta slutt.

– Tiden for strategisk tålmodighet er over. President Trump har gjort det klart at tålmodigheten til USA og våre allierte i denne regionen har rent ut, og vi ønsker å se forandring, sa Pence under et besøk på grensa mellom Sør- og Nord-Korea.

– Vi vil at Nord-Korea skal avbryte den uforsvarlige utviklingen av atomvåpen. Den gjentatte testingen av missiler er også uakseptabel, la han til.

– USA ønsker sikkerhet gjennom fredelige midler, gjennom forhandlinger. Men alle muligheter ligger på bordet, la han til.


USA og Sør-Korea er enige om å framskynde utplasseringen av det amerikansk rakettskjoldsystemet THAAD, opplyser Sør-Koreas fungerende president Hwang Kyo-ahn. Dette bildet fra 2015 viser en THAAD. Foto: Scanpix

Sier de er klare til angrep

Nord-Korea sier at landet er klar til å svare med et atomangrep hvis USA skulle angripe.

Lørdag viste regimet for første gang fram ballistiske missiler som kan skytes opp fra ubåter under landets store militærparade i hovedstaden Pyongyang. Bilder på statlig fjernsyn viser Pukkuksong-2-missiler liggende på lastebiler.

FORNØYD: Kim Jong-un viste tydelig hva han syntes om militærparaden.

Flere analytikere er imidlertid i tvil om rakettene utgjør en reell trussel eller om de først og fremst fungerer som skremselstaktikk, ifølge CNN.

Landets leder Kim Jong-un var til stede ved paraden, flankert av generaler og politiske ledere. Den er en markering av 105-årsdagen for hans bestefar, landets tidligere leder og grunnlegger Kim Il-sung.

15. april er kjent som "Solens dag" i Den demokratiske folkerepublikken Korea, som det kommunistiske Nord-Korea kaller seg.


Truer med gjengjeldelse

– Dagens parade gir oss muligheten til å demonstrere vår mektige militære evne, lød det over høyttalere i byen, mens tusenvis av soldater marsjerte ledsaget av militærorkester foran et stort applauderende publikum.

I en tale før paraden sa generalsekretær Choe Ryong-hae i Nord-Koreas kommunistparti at landet er klar til å reagere på alle slags angrep fra USA, også atomangrep.

Nord-Korea har også tidligere denne uken truet med gjengjeldelse om ikke USA stopper det som omtales som "militært hysteri".

Nord-Korea gjennomførte i perioden fra 2006–2015 tre atomvåpentester. Men i løpet av fjoråret kom det plutselig to tester, noe som skapte stor bekymring i nabolandene Japan og Sør-Korea.


Avskrekking

USAs president, Donald Trump.

President Donald Trump har gjentatte ganger sagt at han kommer til å hindre at Nord-Korea utvikler ballistiske raketter som kan utstyres med atomvåpen og nå USA.

Denne uken satte et amerikansk hangarskip og flere marinefartøy kursen mot det isolerte landet. Skipene skulle i utgangspunktet seilt fra Singapore til Australia. At de nå er på vei mot Nord-Korea, tolkes som en avskrekkende manøver.

Men skipene har igjen utløst kraftige reaksjoner fra regimet i Pyongyang, som anklager USA for å øke risikoen for krig, og som truer amerikanerne med "ubarmhjertig ødeleggelse" etter et eventuelt angrep.

Samtidig har Kinas utenriksminister Wang Yi sagt at en militær konflikt med Nord-Korea kan bryte ut når som helst.

Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere