*Nettavisen* Nyheter.

USA frykter milliardsvinn i Afghanistan

Washington (NTB-AP): USA har brukt over 200 milliarder kroner på gjenoppbygging i Afghanistan siden de invaderte landet i 2001, men frykter omfattende svinn og misbruk.

Evalueringen av bistanden har vært høyst mangelfull om ikke fraværende, og stikkprøver har avdekket skremmende mangler ved mange av prosjektene.

Afghanistan regnes som et av verdens mest korrupte land, og amerikanerne frykter derfor at milliarder kan ha havnet i lommene til utro tjenere i kretsen rundt president Hamid Karzai i Kabul og ute i provinsene.

Den tidligere generalen Arnold Fields leder kontoret, men klager over mangel på folk og ressurser.

- Vi skulle nok ha gjort dette for flere år siden. Vi ligger trolig noe etter, men forsøker nå å gjøre opp for dette, sier Fields.

Ett av bistandsprosjektene som ble gått nærmere etter i sømmene, var en kontrakt på drøyt 2,5 milliarder kroner med et amerikansk konsulentselskap. Mannen som var satt til å overse prosjektet fra myndighetenes side, viste seg å sitte på et kontor i Maryland, ni tidssoner unna Afghanistan.

I Khost sjekket granskerne et kraftverk som nylig ble overlatt til afghanerne, etter å ha blitt rustet opp for over 6,3 milliarder kroner av amerikanerne.

Bare én av de tre generatorene ved anlegget viste seg å være i drift seks måneder senere, og selv denne opererte bare med 60 prosent kapasitet. Mangel på reservedeler ble oppgitt som årsak.

Bush-administrasjonen anslo før invasjonen av Irak at prisen for å gjenreise landet ville bli på drøyt 15 milliarder kroner. I dag er anslaget rundt 25 ganger så høyt og lyder på rundt 375 milliarder kroner.

- Det har vært mye sløsing. Milliarder av dollar er sløst bort, medga Fields? kollega i Irak, Stuart Bowen, i januar i år. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.