*Nettavisen* Nyheter.

USA gjenopptar kampen mot IS i Irak

En amerikansk soldat holder vakt mens bulldosere rydder unna rester ved Ain al-Asad-basen i Irak 13. januar.

En amerikansk soldat holder vakt mens bulldosere rydder unna rester ved Ain al-Asad-basen i Irak 13. januar. Foto: Ali Abdul Hassan (AP)

Amerikanske myndigheter bekrefter at USA tar opp igjen kampen mot ekstremistgruppa IS i Irak, og at opptreningen av irakiske soldater også snart starter igjen.

16.01.20 10:00

Det skjer til tross for en dyp uenighet om droneangrepet i Bagdad som drepte den iranske generalen Qasem Soleimani. Iran svarte på likvideringen med å bombe amerikanske baser i Irak.

En talsperson opplyser at amerikanske og irakiske styrker allerede har startet noen operasjoner, men at det ikke er like mange som før. Det jobbes fremdeles med detaljene for hvordan treningen av irakiske soldater skal gjenopptas, men det kan skje raskt, ifølge den anonyme talspersonen.

Det var New York Times som først rapporterte om saken. Avgjørelsen er ikke bekreftet fra offentlig hold ennå.

Forholdet mellom Irak og USA har blitt hardt testet etter droneangrepet 3. januar nær flyplassen i Bagdad som drepte Qasem Soleimani. Nasjonalforsamlingen i Irak stemte for å utvise amerikanske styrker, og statsminister Adel Abdul-Mahdi ba USA om å lage en plan for uttrekking. USA nektet blankt å trekke ut de mer enn 5.000 soldatene som er stasjonert i Irak.

Den anonyme kilden sier militære ledere har diskutert gjenopptakelsen av militære operasjoner med Irak, men at det ikke er kjent hvem som deltok i samtalene, eller om Iraks regjering offentlig støtter avgjørelsen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag