RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA BA OM PÅGRIPELSE: Neste helg er Edward Snowden invitert til Norge for å motta Bjørnsonprisen i Molde. I 2013 skal USA ha bedt Norge om å pågripe ham.
USA BA OM PÅGRIPELSE: Neste helg er Edward Snowden invitert til Norge for å motta Bjørnsonprisen i Molde. I 2013 skal USA ha bedt Norge om å pågripe ham.

USA har bedt Norge om å pågripe Snowden

Sist oppdatert:
USA sendte i 2013 beskjed til Norge om å pågripe Edward Snowden dersom han setter sin fot her i landet.

Norske myndigheter sier de aldri svarte på brevet, men vil ikke svare på om Snowden vil bli pågrepet dersom han kommer hit.

NRK har fått tilgang til dokumenter fra Utenriksdepartementet og Justisdepartementet som hittil ikke har vært kjent.

– Hvis Edward Snowden på noen som helst måte forsøker å komme seg inn i Norge, ber vi dere om å varsle USAs ambassade. Deretter ber vi dere umiddelbart returnere ham til USA ved bruk av innreisenekt, utvisningsvedtak eller andre lovlige virkemidler, heter det i brevet til Utenriksdepartementet sommeren 2013.

Både kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet og statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet sier til NRK at deres departementer ikke har svart USA på henvendelsen.

– Snowden kommer ikke

Neste helg er Edward Snowden invitert til Norge for å motta Bjørnsonprisen i Molde. President i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, Hege Newth Nouri, sier imidlertid til NRK at Snowden ikke kommer, fordi han ikke har fått garantier på at han kan reise til Norge uten å bli utlevert til USA.

Newth Nouri mener norske myndigheter burde ha støttet Bjørnson-Akademiets invitasjon til Snowden og sagt de ikke bryr seg om hva USA sier.

Norske myndigheter nekter å svare på om Snowden vil bli pågrepet dersom han kommer til Norge.

– Ikke overrasket

Snowdens advokat, Ben Wizner sier han regner med at USA sendte lignende dokumenter til de fleste europeiske land og mange andre land.

Edward Snowden, som i flere år hadde jobbet som datatekniker i CIA og etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA), tok i 2013 med seg store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter og forlot USA.

Dokumentene delte han med ledende medier verden over, som avdekket massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

Snowden, har siden vært på flukt fra USA, og fikk i fjor innvilget tre års oppholdstillatelse i Russland. USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere