RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA holdt på å skyte Ahmadinejad

Foto: SAUL LOEB (Afp)
Sist oppdatert:
Les om uhellet som kunne blitt katastrofe.

En agent fra det amerikanske Secret Service holdt på å skyte Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, under et FN-toppmøte i New York i 2006.

Det skriver forfatterne Marc Ambinder og D.B. Grady i sin nye bok «Deep State: Inside the Government Secrecy Industry.» ifølge New York Daily News.

Agenten justerte på skytevåpenet som var festet på siden til en av bilene i George W. Bush´ kortesje. Ved et uhell fyrte våpenet av og gikk i retning av den iranske lederen.

Lukket øynene
Hendelsen ble beskrevet i et hemmelig notat, som kun et fåtall i Bush-administrasjonen har fått tilgang til.

– Ved et uhell skjøt en Secret Service-agent mot den iranske presidenten idet han skulle sette seg inn i en av bilene fra hans egen kortesje ved Intercontinental Hotel i går, sto det i notatet ifølge en av kildene som har bidratt i boken.

På dette tidspunktet var det ingen hemmelighet at Det hvite hus og resten av verdensamfunnet fulgte det iranske atomprogrammet med argusøyne. Dersom Ahmadinejad hadde blitt skutt av en amerikansk Secret Service-agent, kunne det ført til en voldsom diplomatisk krise med geopolitiske konsekvenser.

– Da jeg leste det, husker jeg at jeg lukket øynene, sier kilden.

Unnskyldte seg
Etter at skuddet hadde gått av, stoppet alt opp, ifølge kilden.

Forfatterne skriver ikke hvor langt unna presidenten var fra å bli skutt, men det var nærme nok til å fange hans oppmerksomhet.

– Iranerne så på oss og vi så på iranerne. Agenten begynte å unnskylde seg. Ahmadinejad snudde på hodet og satte seg inn i bilen.

Flere i Bush-administrasjonen var bekymret for at Ahmadinejad kom til å hevde at Secret Service hadde forsøkt å ta livet av ham og skape en offentlig kaos under toppmøtet, hvor sanksjoner mot landet hans ble vurdert. Bekymringene viste seg å være grunnløse, for Ahmadinejad sa aldri noe om hendelsen, som kunne ha blitt forbigått i stillhet, dersom forfatterne ikke hadde begynt å grave.

«Deep State» kommer til butikkhyllene og på Amazon 1. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere