*Nettavisen* Nyheter.

USA-inflasjonen på 25 års topp

Den amerikanske inflasjonen steg i den raskeste hastigheten på mer enn 25 år i september. Kjerne-inflasjonen roet likevel ned nervene

19.05.08 00:24

Fredag ettermiddag var de amerikanske konsumpris-tallene fra USA i september klare.De viste en oppgang i inflasjonen i september, som man ikke har vært sett på 25 år.Inflasjonen steg 1,2 prosent i september, meldte det amerikanske arbeidsdepartementet fredag. Likevel roet kjerneinflasjonen nervene til investorene. Kjerne-inflasjonen, som er inflasjon ekskludert energi og mat, steg kun 0,1 prosent.På forhånd ventet markedet at inflasjonen ville stige med 0,9 prosent i september, mens kjerne-inflasjonen var ventet å stige med 0,2 prosent. Oppgangen i inflasjonen i september kom etter en 12 prosents oppgang i energiprisene etter de store orkanene Rita og Katrina.Tallene over det amerikanske detaljhandelssalget var også ute fredag ettermiddag. Her var det ventet en oppgang på 0,5 prosent, mens detaljhandelstallet havnet på 0,2 prosent, viste statistikken.Dette er CPI - USA:

Konsumprisindeksen er et mål på faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere.For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.Både i Norge og i USA er det fokus på kjerneinflasjon. I Norge er dette tallet korrigert for avgiftsendringer og energipriser. I USA er kjerneinflasjonen korrigert for matvare- og energipriser.Mens man i Norge har hovedfokus på årsveksten, altså i forhold til samme måned i fjor, snakker man i USA mest om månedsveksten, altså fra den foregående måneden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag