USA innfører sanksjoner mot Russland

USAs president Barack Obama under pressekonferansen i Det hvite hus mandag.

USAs president Barack Obama under pressekonferansen i Det hvite hus mandag. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)

17.03.14 19:23

USA innfører sanksjoner mot elleve russiske og ukrainske ledere som har vært involvert i den russiske intervensjonen på Krim-halvøya i Ukraina.

– Vi vil fortsette å si til Russland at flere provokasjoner fra deres side kun vil føre til at Russlands posisjon i verden blir mindre, sier USAs president Barack Obama.

Mandag innførte USA sanksjoner mot en rekke personer, blant dem visestatsminister Dmitrij Rogozin og to av president Vladimir Putins nærmeste rådgivere, Vladislav Surkov og Sergej Glasjev. På en pressekonferanse mandag ettermiddag norsk tid sa Obama at det kan bli aktuelt med flere sanksjoner.

– Vårt budskap vil være tydelig: Som NATO-allierte har vi et høytidelig ansvar for vårt felles forsvar, og vi vil stå fast ved denne forpliktelsen, sier Obama.

Beskyldninger om valgfusk
USA fastholder at helgens folkeavstemning på Krim er i strid med folkeretten. En kilde sier USA har «konkrete bevis» for at det foregikk valgfusk, blant annet med forhåndsutfylte stemmesedler.

– Som jeg sa til president Putin søndag, var folkeavstemningen på Krim et helt klart brudd på Ukrainas grunnlov og folkeretten. Valget vil ikke bli anerkjent av det internasjonale samfunnet, sier Obama.

– Tenkte du ikke på det?

Russlands visestatsminister Rogozin, som står på sanksjonslista, lar seg ikke bekymre over sanksjonene.

– Kamerat Obama, hva har du tenkt å gjøre med dem som verken har kontoer eller eiendom i utlandet? Eller tenkte du ikke på det, spør Rogozin retorisk i en Twitter-melding stilet til den amerikanske presidenten.

Fryser verdier
USA innfører også sanksjoner mot Ukrainas avsatte president Vladimir Janukovitsj, Krims statsminister Sergej Aksionov og lederen i den selverklærte nasjonalforsamlingen på Krim, Vladimir Konstantinov.

Dersom de har bankinnskudd eller eiendom i USA, vil disse verdiene bli frosset, og de vil også bli gjenstand for reiserestriksjoner, opplyser Det hvite hus.

Det samme gjelder lederen for det prorussiske partiet Ukrainsk valg, Viktor Medvedtsjuk.

De amerikanske sanksjonene kommer imidlertid neppe til å skade det russisk-amerikanske samarbeidet i atomforhandlingene med Iran, eller prosessen med å tømme Syria for kjemiske våpen, da Russland har en egeninteresse i at dette arbeidet fortsetter, mener kilder i Washington. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag