RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA innfører nye sanksjoner mot Iran

REGJERNINGSSETE: Et besøk til US Capitol er ikke til å unngå når du besøker Washington DC.
REGJERNINGSSETE: Et besøk til US Capitol er ikke til å unngå når du besøker Washington DC. Foto: Reiseplaneten
Sist oppdatert:
Amerikanske banker møter krav om å ligge unna samarbeidspartnere med bånd til Iran. Les flere Utenriks-saker her.

Washington (NTB-Reuters-AFP): Den amerikanske kongressen vedtok torsdag å innføre nye og tøffere sanksjoner mot Iran.

Sanksjonene rettes særlig mot den iranske bank- og energisektoren, og utfordrer internasjonale finansinstitusjoner til å velge mellom å gjøre forretninger med Iran eller USA.

FNs sikkerhetsråd vedtok nylig å straffe utenlandske selskap som handler med iranerne, og USA har fra før forbudt amerikanske selskap å handle med Iran eller investere i landet.

Utenlandske selskap som investerer i Irans energisektor kan også straffes i henhold til eksisterende lovgiving i USA, selv om dette aldri har skjedd.

USA hevder at Iran i skjul forsøker å utvikle atomvåpen, noe ledelsen i Teheran avviser.

Kongressen krever nå at amerikanske banker må vende ryggen til utenlandske banker som samarbeider med Iran, særlig de som kan knyttes til den iranske revolusjonsgardens næringsvirksomhet. (©NTB)

Lufthansa-flygere går med på lønnsfrys

Berlin (NTB-AFP): Den bitre striden mellom flygerne og ledelsen i tyske Lufthansa er over. Partene ble torsdag enige om en avtale som blant annet innebærer lønnsfrys for de 4.500 flygerne fram til mars neste år. Flygerne er fornøyd med avtalen og sier at den vil sikre arbeidsplassene. Flygerne i Lufthansa streiket én dag i februar, noe som kostet flyselskapet drøyt 380 millioner kroner. Ytterligere en streik var planlagt i april, men flygerne gikk i stedet med på å gjenoppta forhandlingene. (©NTB)

Israel vil la europeiske utenriksministre besøke Gaza

Jerusalem/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Israel vil slippe en delegasjon med europeiske utenriksministre inn på Gazastripen, for å overbevise omverdenen om at det ikke er noen humanitær krise i området. Israel har i lengre tid nektet såkalt politiske besøk til Gazastripen, og verken utenlandske statsråder eller diplomater har fått passere de israelske grensepostene og besøke den beleirede, palestinske enklaven. Det israelske kommandoangrepet mot et skip med nødhjelp til Gaza i Middelhavet nylig, som kostet ni tyrkiske statsborgere livet, har ført til økt internasjonalt press på Israel for å lette på blokaden av Gaza. Israel avviser at blokaden har resultert i en humanitær krise, og utenriksminister Avigdor Lieberman inviterte torsdag sin italienske kollega Franco Frattini til å ta med seg seks andre europeiske utenriksministre til Gaza for ved selvsyn å vurdere situasjonen, opplyser regjeringskilder til Jerusalem Post.

Tilbakekaller to millioner barnesenger

Washington (NTB-AFP): Sju produsenter tilbakekaller over to millioner barnesenger i USA, av frykt for at små barn skal komme i klem eller bli kvalt i dem. US Consumer product Safety Commission (CPSC) har lagt press på de sju produsentene for å få dem til å utbedre barnesengene. - Barnesenger skulle være det tryggeste stedet i hjemmet å oppholde seg for spedbarn og smårollinger. Vi er fast bestemt på å ta opp disse sikkerhetsproblemene og gjenopprette foreldrenes tillit til at barna kan sove trygt, sier lederen for CPSC, Inez Tenenbaum.

Barnesengene som nå tilbakekalles er produsert i tidsrommet 2000 til 2009 av Child Craft, Delta Enterprise Corp., Evenflo, Jardine Enterprises, LaJobi, Million Dollar Baby, og Simmons Juvenile Products. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere