*Nettavisen* Nyheter.

USA: IS sto trolig bak russisk flystyrt i Egypt

VED VRAKET: Egypts statsminister Sherif Ismail besøkte stedet der det vraket av det russiske passasjerflyet ligger. USA mener at en ISIL-bombe i bagasjerommet gikk av og ødela flyet. Foto: Stringer (Reuters)

En bombe om bord var trolig årsak til at det russiske passasjerflyet styrtet på Sinai-halvøya, og det er sannsynlig at Den islamske staten (IS) sto bak, mener amerikansk etterretning.

04.11.15 21:36

– Mye tyder på at eksplosiver ble plassert i bagasje eller et eller annet sted om bord på flyet, sier en kilde med nært kjennskap til informasjon fra amerikansk etterretning til CNN.

Vedkommende sier det mest sannsynlige er at IS eller en gruppe tilknyttet IS plantet en bombe om bord på flyet, men understreker at det ikke foreligger noen formell konklusjon fra amerikansk etterretning.

Terrorfrykt

Storbritannias regjering frykter også at det var en bombe eller andre former for eksplosiver som forårsaket flystyrten.

– Mens etterforskningen pågår, kan vi ikke slå fast hvorfor det russiske flyet styrtet. Men etter hvert som mer informasjon legges fram, er vi i økende grad bekymret over at flyet kan ha styrtet som følge av eksplosiver, opplyser en talsmann for statsminister David Cameron i en uttalelse som regjeringen publiserte onsdag ettermiddag.

Om Cameron sitter på informasjon som andre ennå ikke har tilgang til, vites ikke, men han snakket tirsdag med sin egyptiske kollega, president Abdul Fattah al-Sisi, via telefon. Sisi avviste tidligere tirsdag at flyet var blitt skutt ned av militante opprørere. Torsdag drar Sisi til London for å møte Cameron.


To teorier

Storbritannia deltar ikke i etterforskningen, men regjeringen i London valgte onsdag ettermiddag å sende eksperter til flyplassen i feriebyen Sharm el-Sheikh for å undersøke alle flygninger som skal til Storbritannia. Tiltaket er begrenset til å gjelde kun for avganger som skulle ha gått onsdag kveld.

Egyptiske kilder med kjennskap til etterforskningen opplyser at det nå ser mer ut som om flyet styrtet som følge av en eksplosjon om bord. Men det er umulig å si om det kan skyldes drivstoff eller en bombe, ifølge kilden.

Russiske etterforskere anser også dette som de to mest nærliggende teoriene.

– Enten var det en teknisk feil, eller så var noe plassert om bord, sier en russisk luftfartskilde.

Svarte bokser

Russiske eksperter jobber nå sammen med egyptiske eksperter med å analysere de to svarte boksene med ferdsskriveren og taleregistratoren fra ulykkesflyet.

– Flyet kunne ikke bare brekke opp i biter i luften, og det er heller ingen tegn på at det ble truffet av en rakett, sier en annen kilde i det russiske luftfartsmiljøet.

Etterforskere har nå hentet ut og fått bekreftet innhold på ferdsskriveren fra det styrtede russiske flyet i Egypt. Men taleregistratoren er imidlertid delvis ødelagt, og det vil ta derfor lengre tid å gjenopprette dataene som ligger der.

Tidligere onsdag skrev det tyske nettstedet Focus.de at det ifølge Egypts havarikommisjon tyder på at flyet styrtet på grunn av en eksplosjon i en motor. Men det er uklart hvorfor motoren i så fall skal ha eksplodert.

Ferdsskriveren og taleregistratoren, populært kalt svarte bokser selv om de er oransje, kan gi svar på hvorfor flyet styrtet.

Alle de 224 menneskene om bord, mesteparten russiske turister, omkom da flyet fra det russiske selskapet Metrojet styrtet på Sinai-halvøya lørdag. Flyet var på vei fra Sharm el-Sheik til St. Petersburg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.