Gå til sidens hovedinnhold

USA kan bli korona-episenter - nå mobiliseres det fra uventet hold

Nå kommer det hjelp fra uventet hold.

I USA er nå 1100 pasienter meldt døde som følge av koronapandemien, og 75.665 personer har fått påvist smitte (26. mars).

Som i de fleste andre land er mørketallene sannsynligvis store, og i New York er krisebyrået FEMA i ferd med å etablere fire feltsykehus for å håndtere situasjonen.

Verdens beste helsevesen - eller ikke

USA er kjent for å være landet som både har verdens kanskje aller beste og mest kompetente helsevesen, og er det landet i OECD som bruker klart mest penger på helsevesenet per innbygger.

Utgangspunktet burde derfor være svært godt for å håndtere en krise.

Men statistikken er misvisende. Selv om USA har et svært godt helsevesen for de som har råd til god helseforsikring, er skjevfordelingen i landet enorm. Det er en grunn til at debatt om helsevesen i USA har vært en av de heteste debattene i flere tiår.

Les også: Trump, våpen, rasisme og helse på topp under demokratenes debatt

Måten systemet er bygget opp med et utall helseforsikringsselskaper og forskjellige helsenettverk gjør at prisene på helsetjenester til dels er skyhøye, det er begrenset hvor man kan få behandling - og egenandelene har skutt i været.

Det betyr at helsedekningen er lavere enn tallene skulle tilsi, og hvor mye «helse de får for pengene» er ikke nødvendigvis så bra.

En giftig miks

Den dårlige dekningen for millioner av mennesker, i kombinasjon med sykelønnsordninger som i mange yrker er nærmest fraværende, har gjort at mange er svært bekymret for hva som kan skje i landet. Hvis syke ikke har råd til å ikke gå på jobb, og de som blir syke ikke får hjelp, har man en svært giftig miks.

Les også: Oppfordrer alle som reiser fra New York til å sette seg selv i karantene

Det er spesielt en betydelig bekymring for at landet ikke har i nærheten av nok respiratorer til å håndtere en større epidemi, og at mange av de som er tilgjengelig kan være i dårlig forfatning.

Hjelp fra uventet hold

Mangelen på utstyr har ført til en nær desperat jakt på nytt utstyr, og bare i New York ble det meldt at det var et behov for 30.000 nye maskiner.

Og nå er det mye som tyder på at landets evne til å mobilisere i kriser er ferd med å vise seg frem. Det ser nemlig ut til at bilindustrien i landet, med sin logistiske ekspertise, kan få en nøkkelrolle.

I helga endret det amerikanske legemiddelverket FDA reglene som gjordet mulig for bilprodusenter og andre produsenter å endre produksjonslinjene sine for å produsere medisinsk utstyr.

Bilgiganten GM har inngått et samarbeid med respiratorprodusenten Ventec for å hjelp dem med å få opp produksjonen. De ser også på muligheten for å bruke en fabrikk de har i Indiana som for å produsere medisinsk utstyr. Fabrikken de vil benytte lager ikke biler til vanlig, men er en elektronikk og deleprodusent.

- Ventec Life Systems og General Motors har jobbet døgnet rundt for å implementere planer produsere flere respiratorer, har GM-talsperson Dan Flores sagt til New York Times.

Målet med samarbeidet er å få bygget 200.000 respiratorer.

Tesla har kjøpt inn over 1000 respiratorer - starter egen produksjon

Mens USAs største bilprodusent har inngått et samarbeid med det lille selskapet Ventec, har den lille bilprodusenten Tesla begynt et samarbeid med den store produsenten Medtronic.

Tesla-gründer Elon Musk var tidlig i korona-krisen ansett som en person som ikke anså pandemien spesielt alvorlig, men snudde seg rundt.

Først importerte Musk 1255 respiratorer fra Kina, som skulle brukes til å øke kapasiteten i California.

Det nye samarbeidet med Medtronic medfører derimot at Tesla selv skal produsere maskiner på fabrikken i New York.

Det er ikke kommet noen konkrete planer for hvor stor produksjonen skal være, men Elon Musk sier at produksjonen skal komme igang så raskt som det er mulig.

Les også: Er noen du kjenner psykopat? Her er faresignalene - og forklaringer på hvorfor vi lar oss lure (+)

Kommentarer til denne saken