RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA-klokke tikker for sveitsiske banker

Sist oppdatert:
Genève (NTB-AFP): Sveitsiske banker har vel en uke på seg til å avgjøre om de skal slutte seg til et amerikansk program for å avsløre skattesnytere. Rundt 40 av de rundt 300 bankene i Sveits har så langt varslet at de vil delta.

USA har tilbudt å la de sveitsiske bankene slippe rettsforfølgelse, hvis de legger opplysninger på bordet. Fristen for å overlevere opplysningene amerikanerne ønsker utløpet ved årsskiftet., og hvis det ikke skjer, kan følgene bli dramatiske.

- Det amerikanske justisdepartementet har 10 til 15 banker i siktet. Dersom disse bankene ikke kjør det de blir bedt om, kommer det til å smelle, sier den sveitsiske forretningsadvokaten Douglas Hornung til nyhetsbyrået AFP.

Bankselskapet Wegelin & Co., som var grunnlagt i 1741 og dermed det eldste i Sveits, måtte i januar i år stenge dørene etter å ha blitt ilagt en kjempebot i USA. Firmaet skal ha hjulpet amerikanere til skattesnusk på minst 20 millioner dollar eller 123 millioner kroner.

I 2009 ila amerikanske myndigheter den største av de sveitsiske bankene, UBS, 780 millioner dollar eller 4,8 milliarder kroner i bot for medvirkning til skattesnyteri. Nå risikerer altså også andre banker harde reaksjoner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere