Gå til sidens hovedinnhold

USA langer ut mot Russland og Putin

Kiev/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo/Alexander Vestrum): Russland vil verken gå til krig mot Ukraina eller annektere Krim-halvøya, ifølge Vladimir Putin, som tirsdag prøveskjøt en interkontinental rakett. Amerikanerne betviler Putins gode hensikter.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyste tirsdag kveld at de har foretatt en vellykket prøveoppskytning av en interkontinental, ballistisk rakett.

Oppskytningen var planlagt før Ukraina-krisen, og amerikanske myndigheter var gjort kjent med den på forhånd, ifølge en ikke navngitt amerikansk tjenestemann. Men det er liten tvil om at det skjer i en allerede svært spent situasjon.

– Det kan være en påminnelse overfor USA om at forholdet mellom de to landene dreier seg om langt alvorligere ting enn det konflikten i Ukraina dreier seg om, sier seniorforsker John Kristen Skogan ved NUPI til NTB.

– Påskudd

USAs utenriksminister John Kerry besøkte tirsdag Ukrainas hovedstad Kiev.

– Jeg mener det er klart at Russland har arbeidet hardt for å skape et påskudd for å kunne invadere videre, sa Kerry på en pressekonferanse.

Kerry varslet også flere tiltak mot Russland om ikke landet trapper ned virksomheten i Ukraina.

Ifølge president Barack Obama er den russiske intervensjonen i Ukraina ikke et tegn på styrke.

– Jeg tror faktisk at dette ikke har vært en maktdemonstrasjon, men snarere et tegn på at land i nærheten av Russland er dypt bekymret og mistenksomme til denne typen innblanding. Det kommer til å skyve enkelte land enda lenger vekk fra Russland, sa Obama tirsdag.

– President Putin virker å ha helt andre jurister med sine helt egne tolkninger. Men jeg tror ikke at noen lar seg lure av det, sier den amerikanske presidenten.

– Beskytte

Putin bedyret at han ikke var bekymret for krig da han tirsdag for første gang snakket utførlig offentlig om krisen i nabolandet.

– Vi kommer ikke til å gå til krig mot Ukraina, sa han, men tok likevel et forbehold.

– Hvis vi gjør det, vil det bare være for å beskytte lokalbefolkningen.

Putin sa at russisk maktbruk på den ukrainske, men prorussiske Krim-halvøya, vil være en absolutt siste utvei.

Ukraina er splittet mellom en mer vestvennlig befolkning i vest og mer prorussiske innbyggere i øst. Ingen steder er dette tydeligere enn på Krim, som Russland nå med anslagsvis 16.000 soldater i praksis kontrollerer.

Samtaler

Ukrainske og russiske ministre har så smått kommet i gang med samtaler, opplyser Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk.

– Konsultasjoner har begynt på ministernivå, sa Jatsenjuk til journalister i Kiev tirsdag.

– Så langt har det vært en relativt forsiktig tilnærming, men første skritt er tatt, tilføyde han etter et møte med USAs utenriksminister John Kerry.

Paralympics-boikott

Vesten har reagert skarpt på Russlands handlinger i Ukraina. Norge har besluttet at verken helseminister Bent Høie (H) eller prinsesse Märtha Louise kommer til å være til stede under Paralympics i russiske Sotsji i mars.

Russlands krenkelse av Ukrainas grenser og fraværet av en russisk garanti mot en opptrapping av konflikten, gjør det ikke naturlig å sende noen fra regjeringen dit, ifølge utenriksminister Børge Brende (H).

Polen tok tirsdag i bruk NATO-traktatens artikkel 4, som sier at medlemslandene kan be om rådslaging når de føler sikkerheten truet.

– Neppe krig

På Krim-halvøya oppsto det tirsdag en dramatisk konfrontasjon da ubevæpnede, ukrainske styrker forsøkte å komme seg på jobb på basen sin, men ble stanset av væpnede russiske soldater. Situasjonen utartet ikke til annen voldsbruk enn russiske varselskudd.

Putin benektet at det er russiske styrker på Krim og beskrev de svært godt utstyrte soldatene som «selvforsvarsgrupper».

Utenriksminister Børge Brende håper Russland nå vil avstå fra en videre militær opptrapping, trekke ut soldater, forholde seg til folkeretten og løse krisen gjennom politisk dialog.

– Men det gjenstår å se at noe skjer på bakken når det gjelder Russlands tilbaketrekking, sier han til NTB. (©NTB)

Reklame

Dette må til for å få den beste renten på boliglånet