RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA-løft tross oljerally

Sist oppdatert:
Oljeprisløftet hindret ikke oppgang på Wall Street mandag
Ved avslutningen på Wall Street var det oppgang for alle de ledende aksjeindeksene.

Dow Jones-indeksen var opp 60 poeng, eller 0,6 prosent, til 10.253,11 poeng, mens Nasdaq Composite steg 6 poeng, eller 0,3 prosent, til .927,25 poeng.

Oppgangen kom til tross for en sterk oljepris og svake produksjonstall.

Oljeprisen steg over 50 dollar mandag, etter at den var nede i 49,03 dollar i den elektroniske handelen i forkanten av åpningen på New Yorks råvarebørs.

Ellers var altså ISM innkjøpsindeksen for april svak. Makrotallet ble sendt ut før mandagen åpning på Wall Street.

American International Group (AIG) steg 5 prosent mandag. Dette forsikringsselskapet har vært i søkelyset til amerikanske myndigheter.

Handelen var lett i forkanten av den amerikanske sentralbankens rentemøte tirsdag.

Sterk start på mai

Nedgangen i oljeprisen til tross: det ble en god dag på Oslo Børs mandag 2. mai. Etter en mildt sagt begredelig april klarte hovedindeksen på Oslo Børs å stige 0,67 prosent godt hjulpet av sterke europeiske børser.

At markedet i London er stengt mandag som følge av helligdag kan ha spilt en medvirkende årsak da utenlandske aktører i mindre grad har preget handelen.

Statoil og Hydro endte uendret, mens DnB NOR og Telenor endte med en oppgang på henholdsvis 0,4 prosent og 1 prosent. De to sistnevnte aksjene har vært tunge den siste uken, men fikk noe oppgang i dag.

Yara leverer tall fredag, men steg også mandag med hele 4,5 prosent. Aksjen falt kraftig forrige uke på tross av at markedet for urea og ammoniakk har vært sterkt.

Acta steg 6,2 prosent og endte blant vinnerne etter innsidekjøp mandag. Oppgang ble det også for Tomra etter flere signaler fra Tyskland med positivt fortegn samt meldinger om at Orkla har kjøpt seg opp i selskapet. Aksjen endte opp 5,63 prosent.

Dagens vinner ble imidlertid IT-selskapet Inmeta, som steg 10,99 prosent på forholdsvis høyt volum. Eneste kjøpere var nettmegleren NetFonds og meglerhuset Christiania Securities.

Flere av gullselskapene prydet toppen av taperlisten mandag. IGE endte med en nedgang på 4,60 prosent mens Ecuanor endte med en nedgang på 9,48 prosent, og ble dagens taper.

Bra månedstart i USA

Den såkalte ISM-indeksen for industrisektoren kommer klokken 16.00 norsk tid, og markedet er spent på utfallet.

Denne indeksen gir en pekepinn på aktivitetsnivået i den amerikanske industrisektoren, og det er ventet en indeks på 54,8.

I USA åpner S&P 500 opp 0,21 prosent mens Dow Jones stiger 0,34 prosent. Nasdaq-indeksen er opp 0,28 prosent.

Positiv før USA-start

Det ligger an til en positiv start på Wall Street mandag. Fall i oljeprisen etter forventninger om lavere økonomisk vekst, så ut til å dra opp det amerikanske aksjemarkedet i forkanten av åpningen.

Mandag var det fokus rettet mot det hardt rammede meglerhuset Morgan Stanley. Meglerhuset har vært utsatt for kuppforsøk, men mandag bestemte styret i meglerhuset at dagens ledelse skal fortsette.

Morgan Stanley-aksjen falt over 3 prosent i førhandelen på Wall Street etter meldingen.

Ellers var Verizon ute med et økt bud på MCI. Dermed er budkampen om teknologiselskapet kommet et skritt lenger. Verizons kamphane er Qwest.

Detaljhandelsselskapet Neiman Marcus Group meldes kjøpt av investeringsselskapet Texas Pacific Group, som også eier Findexa. Meldingen fikk aksjene i Texas Meiman Marcus Group til å falle tilbake i førhandelen.

Trosser oljefallet

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp til lunsj. Indeksen steg gode 0,7 prosent til 245,12 poeng.

Oljeprisen var tungt tilbake i handelen i i New York og i Asia-handelen. Også Brent-oljen i London var tilbake mandag morgen. Til tross for dette var Statoil tilbake kun 0,2 prosent til lunsj, mens Hydro steg 0,2 prosent.

Statoil leverer resultatet tirsdag, og investorene venter at oljeselskapet vil levere knallsterke tall.

Ellers var det særlig Yara, Acta og RCL som løftet Oslo Børs til lunsj. Yara-aksjen var tungt ned i forrige uke, men tok igjen mye av det tapte mandag. Yara-aksjen fikk rekyl mandag og steg 3,3 prosent til 86,50 kroner til lunsj.

Acta-aksjen steg sterke 3,5 prosent etter at store deler av ledelsen i finanshuset hamstret aksjer i stor stil. RCL var opp 2,7 prosent ved lunsjtider.

Øverst på vinnerlisten til lunsj var imidlertid Nordic Semiconductor, Golar og Kværner. Det var meglerhuset DnB Nor Markets som formidlet kjøpene, som førte aksjekursen opp 9,6 prosent til lunsj.

Øverst på taperlisten til lunsj var Ecuanor, som falt 6,9 prosent. Oljeprisfallet var sannsynligvis årsaken til fallet. Belship og Petrolia Drilling var høyt oppe på taperlisten.


Åpning Oslo: Positivt

Det startet positivt på Oslo Børs mandag. Hovedindeksen var opp 0,4 prosent til 244,6 poeng etter åpningen.

Den positive starten kom til tross for at oljetunge Statoil og Hydro falt begge 0,2 prosent etter åpningen. Fallet kom etter et markant fall for oljeprisen i New York fredag, noe som fortsatte mandag morgen.

Etter åpningen var det særlig Yara og Acta aksjen som dro opp. Yara-aksjen steg 3,3 prosent, mens Acta steg 4,4 prosent. Sistnevnte steg etter flere store innsidekjøp. Ledelsen i selskapet har kjøpt aksjer i etterkant av de sterke resultatene for første kvartal.

Yara-aksjen fikk en rekyl etter svak utvikling i forrige uke. Da falt denne aksjen tilbake 3,8 prosent.

RCL-aksjen steg gode 2,3 prosent etter åpningen, og var dermed med på å dra opp.

Rapportene om at Orkla har kjøpt seg opp i Tomra var med på å dra opp denne aksjen. Etter åpningen var Tomra opp 2,6 prosent.

På taperlisten etter åpningen var Birdstep og Strømme øverst.

Før åpning Oslo: Fokus på oljen

I forkanten av dagens børsåpning var oljeprisen i fokus. I handelen i Asia mandag morgen var ble den amerikanske referanseoljen WTI noe i overkant av 49 dollar pr. fat. Dermed har fallet for oljeprisen vært markant den siste uken.

På en oljetung Oslo Børs er dette noe man følger med argusøyne. Det kan også føre til at utlendingene selger seg ned på Oslo Børs.

På selskapsfronten mandag var Ocean Rig ute med tall for første kvartal. Selskapet leverte minus på bunnlinjen, til tross for en knallsterkt riggmarked. Ellers leverte Ocean Rig en klar resultatforbedring på alle nøkkeltall. Selskapet venter at det sterke riggmarkedet vil holde seg i 2005 og fremover.

Aker Kværner var ute å meldte om en større undervannskontrakt, noe som kan bli mottatt positivt av investorene.På de ledende europeiske børsene var det en positiv start mandag. DAX-indeksen i Frankfurt og CAC-indeksen i Paris. Mest opp var DAX-indeksen som steg 0,6 prosent.Oppgang i USA og Asia

Den brede Topix-indeksen i Tokyo steg 0,1 prosent etter bedre enn ventet kvartalsresultat fra Matsushita Electric Industrial. Nikkei 225 steg 0,1 prosent.

I Australia steg S&P ASX 200 med 0,4 prosent på håp om at det ikke blir skattelette i Australia etter morgendagens rentemøte.

I Sør Korea ledet Hyundai Heavy Industries børsen til en oppgang på 0,5 prosent på Kospi-indeksen.

Slutt USA: Oljedrevet oppgang

Det ble en bra oppgang i de amerikanske markedene fredag drevet av lavere oljepris – noe som markedet håper vil føre til at farten i økonomien tar seg opp.

Dow Jones steg 1,21 prosent mens S&P 500 steg 1,19 prosent. Nasdaq-indeksen steg 0,92 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere