RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA med uventet kutt i støttekjøp av obligasjoner

Washington (NTB-Ritzau): USAs sentralbank reduserer støttekjøpene av statsobligasjoner med 10 milliarder dollar i måneden. Markedet reagerte negativt på den overraskende avgjørelsen onsdag.

Børsene fikk en nedtur etter at Federal Reserve kunngjorde at den heretter vil kjøpe obligasjoner for 75 milliarder dollar (drøyt 460 milliarder kroner etter dagens kurs). Oppkjøpene, som hittil har vært på 85 milliarder dollar i måneden, har i flere år fungert som en støttende hånd for amerikansk økonomi, en støtte som nå altså blir noe mindre.

Analytikerne ventet at sentralbanksjef Ben Bernanke ikke ville endre nivået på støttekjøpene. Hver tredje av økonomene som ble spurt av Bloomberg News i forkant av desembermøtet mente likevel at det kunne komme en nedtrapping.

Sentralbankens kjøp har fungert som et stimuleringstiltak og bidratt til høye aksjekurser, og markedene falt da nyheten ble sluppet. De viktigste indeksene på New York-børsen lå likevel i pluss onsdag ettermiddag; Dow Jones var opp 0,8 prosent, mens S & P 500 hadde steget 0,4 prosent.

Markedene tok likevel den største støyten i juni, da Bernanke varslet at støttekjøpene ville bli redusert. Den gangen falt S & P 500 hele seks prosent. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere