Svenske Aftonbladet har avdekket at den norske regjeringen angivelig skal ha gitt amerikanerne forhåndssignaler om at amerikanske F-35 lå an til å vinne jagerflykontrakten.

Det kommer fram i lekkede Wikileaks-dokumenter som Aftonbladet har fått tilgang til. Både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide (Ap), skal angivelig ha gitt amerikanerne forhåndstilsagn før beslutningen ble offisielt tatt.

Etterprøvbar prosess
Espen Barth Eide, som nå er statssekretær i Utenriksdepartementet, avviser imidlertid at amerikanerne fikk slike signaler.

- Vi hadde en veldig ryddig, etterprøvbar og tydelig prosess som gikk ut på evalueringen av forhåndskriteriene på hvilke kampfly som vi skulle velge. I denne prosessen la vi til grunn at dette var et valg av hvilket kampfly som var best, ikke et valg av sikkerhetspolitisk orientering, sier tidligere statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, til Nettavisen.

- Og det vi sa alle sammen, inkludert meg selv, var at kandidatene skulle tro på at prosessen dreide seg om kampflyvalg, og ikke andre ting. Jeg husker godt at jeg sa til USA, Lockheed Martin, Sverige og til SAAB at hvis de trodde på sin egen kandidat, så må de stole på prosessen, sier han.

- Mistanke hos begge parter
Barth Eide legger også til at dersom USA har gitt uttrykk for at de var sikre på sin egen kandidat, så må det stå for deres regning.

- På svensk side var det mistanke om at vi allerede hadde bestemt oss for å kjøpe amerikansk fly som følge av vårt forhold til USA. Og på amerikansk side var det mistanke om at vi hadde bestemt oss for å kjøpe svenske fly fordi vi var en rødgrønn regjering, sier han.

Videre understreker Barth Eide at ingen i regjeringen hadde tatt noe endelig valg før beslutningen ble kunngjort den 20. november 2008.

- Det er helt sikkert at jeg ikke har gitt noen forhåndssignaler. Det var først den dagen at det ble tatt en endelig beslutning, sier han.

Vraket Jas Gripen
I november 2008 kom beskjeden om at Norge vraket svenske Jas Gripen og gikk for det amerikanske alternativet F35.

«Kampflyprosjektet har med bakgrunn i omfattende analyser kommet fram til at Joint Strike Fighter anbefales som kandidat til Norges fremtidige kampfly. Joint Strike Fighter tilfredsstiller de operative kravene, har konkurransedyktig anskaffelses- og levetidskostnader, samt anses å ha potensial til å nå det kvantitative målet om hundre prosent industrielt gjenkjøp», het det i rapporten Fremtidig Kampflykapasitet.

Overrasket
USAs daværende ambassadør til Oslo, Benson K. Whitney, var tilsynelatende overrasket da Nettavisen informerte ham om regjeringens beslutning 20. november 2008.

- Jeg er svært fornøyd med anbefalingen som regjeringen har kommet med til Stortinget. Men jeg respekterer at prosessen ikke er ferdig før beslutningen er vedtatt i Stortinget, sa ambassadør Benson K. Whitney til Nettavisen.

- De siste 40 årene har Norge og USA hatt et godt samarbeid med F16-prosjektet, og jeg ser på dette som begynnelsen av 40 nye år med et godt samarbeid, sa Whitney.