RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA og Cuba vil normalisere forholdet

LØSLATT ONSDAG: Den amerikanske hjelpearbeideren Alan Gross (t.h.) ble arrestert 3. desember 2009, dømt for å ha importert forbudt teknologi. Gross jobbet for U.S. Agency for International Development (USAID).
LØSLATT ONSDAG: Den amerikanske hjelpearbeideren Alan Gross (t.h.) ble arrestert 3. desember 2009, dømt for å ha importert forbudt teknologi. Gross jobbet for U.S. Agency for International Development (USAID). Foto: Handout (Reuters)
Sist oppdatert:
USAs president Barack Obama vil onsdag kunngjøre en historisk endring i Cuba-politikken.

Årsaken er at Obama-regjeringen anser den tidligere politikken overfor Cuba som mislykket.

USAs handelsembargo mot Cuba lettes og restriksjoner på reiser til øystaten mykes opp, opplyser sentrale amerikanske kilder. Videre vil bankforbindelsene mellom landene normaliseres og handelen mellom landene økes. Det meldes også om at USA vil vurdere å fjerne Cuba fra listen over stater som sponser terrorisme.

Flere amerikanske tjenestemenn bekrefter en kraftig omlegging av USAs Cuba-politikk etter at en amerikansk fange på øya onsdag ble løslatt som del av en fangeutveksling.

– Vi staker ut en ny kurs i Cuba-politikken, sier en kilde i statsapparatet til CNN.

Samtale mellom Obama og Castro

Obama snakket onsdag over telefon med Cubas president Raul Castro om endringen i politikken. De to statslederne skal onsdag klokka 18 norsk tid komme med hver sin kunngjøring om forholdet mellom de to landene.

USA og Cuba har i dag ingen offisielle diplomatiske forbindelser og har vært ideologiske motstandere siden nåværende president Raul Castros bror, Fidel Castro, kom til makten på Cuba i 1959. Cuba har vært under handelsblokade fra USA siden 1962.

Sentrale kilder opplyser at Obama godkjente en gjennomgang av USAs politikk overfor Cuba i april. Årsaken er at Obama-regjeringen mener den tidligere politikken overfor den sosialistiske øystaten «ikke har fungert».

Fangeutveksling

Fangen som Cuba onsdag løslot, er amerikanske Alan Gross. Han har sittet fem år i fengsel på øya. Den nå 65 år gamle Gross ble arrestert 3. desember 2009 og senere dømt til 15 års fengsel.

Fengslingen av Gross har vært en stor hindring i arbeidet med å bedre forholdet mellom de to landene. Tre amerikanske senatorer fløy onsdag til Cuba for å hente Gross. Den amerikanske senatoren Richard Durbin opplyser at Gross skal lande på den amerikanske flybasen Andrews i delstaten Maryland ved 12-tiden lokal tid.

Fakta: Fakta: USA-Cuba

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Cuba var spansk koloni fram til 1898, deretter okkupert av USA fram til 1902. Da ble landet selvstendig, men USA forbeholdt seg retten til å gripe inn i Cubas interne anliggender. Denne bestemmelsen ble fjernet fra grunnloven i 1934.

* I 1959 styrtet Fidel Castro kuppmakeren Fulgencio Batista, som hadde samarbeidet tett med USA.

* I 1961 mislyktes paramilitær Batista-tilhengere, støttet av USA, i et invasjonsforsøk i Grisebukta.

* I 1962 utplasserte Sovjetunionen atomraketter på Cuba. Dette utløste den såkalte Cuba-krisen, en av de mest tilspissende krisene under den kalde krigen.

* USAs handelsblokade gjorde Cuba økonomisk avhengig av Sovjetunionen og Øst-Europa. Etter at jernteppet falt, gikk Cuba inn i en alvorlig økonomisk krise.

* Handelsblokaden gjør det forbudt for selskaper i USA å handle med Cuba og folk fra USA får ikke besøke landet. USA har lettet noe på restriksjonene. (©NTB)

Ifølge CNN har Cuba også løslatt en amerikansk etterretningskilde tilknyttet CIA. Han er av sikkerhetsårsaker ikke identifisert og skal ha sittet fengslet på Cuba i 20 år.

USA har på sin side løslatt tre cubanske fanger. De tre som er løslatt, er tre av fem cubanere som ble pågrepet i 1998 og dømt for spionasje i 2001.

Ett års forhandlinger

Gross ble dømt for å ha importert forbudt teknologi, deriblant satellittelefoner og datautstyr, til Cuba uten løyve. Gross jobbet for U.S. Agency for International Development (USAID), en amerikansk føderal etat som har ansvar for USAs ikke-militære utviklingshjelp.

Ifølge senator Durbin har USA og Cuba forhandlet fram utvekslingsavtalen over en periode på ett år. Senatoren opplyser også at Vatikanet har vært involvert i forhandlingene.

Det meldes også om at Cuba skal løslate 53 personer som USA anser som politiske fanger. Flere skal allerede være løslatt.

Kan bli politisk rabalder

En normalisering av forholdet til Cuba vil møte kraftig motstand hos innflytelsesrike politisk organiserte eksilcubanere i USA, som kjemper mot enhver kontakt med øystaten. Også enkelte amerikanske politikere har allerede rettet kritikk mot fangeutvekslingen.

– Å bytte Alan Gross mot dømte kriminelle setter en farlig presedens, sier senator Bob Menendez.

– Jeg vil gjøre alt jeg kan for å blokkere Obamas skritt mot å normalisere forholdet til Cuba, sier senator Marco Rubio.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere