USA og EU utvider sanksjonene mot Russland

Selvoppnevnte sikkerhetstyrker fra Euromaidan i Kiev forsøker å sperre for prorussiske aktivister på Uavhenighetsplassen i Ukrainas hovedstad mandag.

Selvoppnevnte sikkerhetstyrker fra Euromaidan i Kiev forsøker å sperre for prorussiske aktivister på Uavhenighetsplassen i Ukrainas hovedstad mandag. Foto: Valentyn Ogirenko (Reuters)

Toppmøtene står i kø og diplomatiet intensiveres etter at situasjonen på ny tilspisser seg øst i Ukraina.

14.04.14 22:57

Mandag meldte Det hvite hus at USAs president Barack Obama planlegger en snarlig samtale med Russlands president Vladimir Putin.

Samtidig er det knyttet stor spenning til det planlagte firepartsmøtet på torsdag, hvor USA, Russland, EU og Ukraina skal diskutere situasjonen i Ukraina i Genève.

Både USA og EU utvider sanksjonene mot Russland – samtidig som bistanden til Ukraina trappes opp fra begge hold.

Vurderer bistand

USA gir Ukraina nye lånegarantier på 1 milliarder dollar, tilsvarende nærmere 6 milliarder kroner, forutsatt at økonomiske reformer gjennomføres.

Ifølge Det hvite hus vurderer ikke USA å gi våpenhjelp til Ukraina.

– Vi ser på forskjellige måter å vise vår støtte til Ukraina, det inkluderer både diplomatisk og økonomisk støtte. Vi gjør ikke en aktiv vurdering av våpenhjelp, men vi ser på hva slags bistand vi kan gi, sier Jay Carney, talsperson for Det hvite hus.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=oKg7pnFYRZY2Z5k41FkPt6HR-eXO0de3W4C7CIIInqem7vROPuhQx3DBgzNSECfFmz9nU2Gmiu8oOIP8rqzWdiQJDg2Uqa5296G93F_H4ryzQ1G8P9lEJkS87bL2PVmT36vJ7l-vzeM&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Russland har stilt spørsmål ved at CIA-direktøren John Brennan besøkte Ukraina i helgen, og har bedt om en forklaring fra USA. Det hvite hus bekreftet mandag at besøket fant sted, men sier det kun var snakk om et «rutinebesøk» i Europa.

En gutt hilser på en prorussisk aktivist som holder vakt utenfor en av de okkuuperte offentlige bygningene i Slavjansk.Politiet skal ikke ha gjort motstand, og senere sluttet flere politifolk seg til opprørerne, ifølge nyhetsbyrået AFP. Totalt er ti byer øst i Ukraina okkupert av prorussiske styrker. Foto: Gleb Garanich (Reuters)

Utvider sanksjoner

EUs utenriksministre møttes mandag for å diskutere situasjonen i Ukraina, og ble enige om å utvide listen over dem som omfattes av sanksjoner for å ha en rolle i krisen i Ukraina.

– I lys av den senere tids hendelser, har vi bestemt å utvide listen over dem som er ilagt reiserestriksjoner og som får sine midler i europeiske banker sperret, sa EUs utenrikssjef Catherine Ashton etter møtet.

EU er klare til å holde toppmøte om sanksjonene neste uke, dersom det er behov for det, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius til FNB.

Overfor Ukraina har EU besluttet å styrke den økonomiske bistanden, og frigir 1 milliard euro i økonomisk hjelp, i tillegg til å fjerne importtoll på ukrainske varer.

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag