*Nettavisen* Nyheter.

USA og Kina med «felles klimavisjon»

USA og Kina vil samarbeide om en «felles visjon» for en klimaavtale i Paris på toppmøtet i desember.

25.09.15 18:44

Kina lover i likhet med USA å gi over 3 milliarder dollar til å hjelpe verdens fattige land med å bekjempe klimaendringer.

Planene ble kunngjort i en felles erklæring fra USAs president Barack Obama og Kinas president Xi Jinping da de fredag møttes i Det hvite hus.

De bygger på løfter som de to landene kom med i november i fjor, da USA lovet å redusere sine klimautslipp med 26-28 prosent under 2005-nivået innen 2025, og Kina lovet å sette et tak på sine økende utslipp innen 2030.

Kinesisk kvotehandel

Kina vil fra 2017 innføre et nasjonalt program for handel med klimakvoter, ifølge kunngjøringen. Det skal pålegge bedrifter et tak for hvor mye CO2 de kan slippe ut årlig. Selskapene kan så kjøpe og selge kvoter etter behov. Dette vil skape verdens største CO2-marked.

Siden Obama besøkte Beijing i november i fjor, har landene for alvor gått sammen om å få klimaendringer på dagsordenen.

Ifølge Obama og Xi skal den felles kunngjøringen vise at begge land er fast bestemt på å oppnå målene som ble satt i fjor. Det er en av de få politiske avtalene som er ventet å komme ut av Xis statsbesøk til USA.

Største forurenser

Europeiske beregninger viser at Kina sto for nesten 30 prosent av verdens CO2-utslipp fra energiproduksjon og industri i 2013. Kina er allerede det landet i verden som slipper ut mest CO2, men fordi det har status som utviklingsland er det ikke forpliktet til å gi løfter om utslippskutt. Dette har vært vanskelig å akseptere for USA og andre industriland og også skapt problemer i arbeidet for en ny global klimaavtale.

For Obama har det vært svært viktig å sikre en ny avtale som fjerner noen av forskjellene mellom industriland og vekstøkonomier som Kina. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.