RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA og Norges alenegang

Sist oppdatert:
Når skal det gå opp for nei-siden at Norge ikke kan kjefte på USAs alenegang og samtidig si nei til EU av frykt for at andre skal bestemme over oss?

Mens frykten for tomme dorullholdere brer seg i Norge, står EU lørdag overfor den største utvidelsen i historien. Fra 1. mai vil EU omfatte 25 medlemmer med til sammen 450 milloner innbyggere.

Mer om EU:

Klikk her for interaktivt kart
EUs historie
Slik fattes vedtak i EU

Institusjoner:
Europaparlamentet
Europakommisjonen
Ministerrådet (Unionsrådet)
Det europeiske råd
EF-domstolen

Utvidelsen vil koste. De ti nye EU-landene har i gjennomsnitt under 40 prosent av de andre landenes brutto nasjonalprodukt. Likevel blir de nye landene ønsket velkommen. Et større EU vil også gjøre det vanskeligere å styre unionen. Den risikoen er EU villig til å ta, mens den norske nei-siden spår anarki. En slik omsorg for andre er rørende.

Ironien blir ekstra tydelig når statsminister Kjell Magne Bondevik – som fortsatt er er i tenkeboksen – lover en milliard i økt uhjelp hvert år. EU-utvidelsen vil koste rundt 600 milliarder de neste ti årene. Disse pengene kommer på toppen av det EU-landene gir i bistand til andre land.

I Norge har USAs alenegang i Irak blitt møtt med hoderisting. USA må satse på FN og de andre internasjonale organisasjonene, mener vi. I samme åndedrag har vi ikke noe problem med å forklare hvorfor Norge skal stå utenfor den største og viktigste organet for samarbeid i Europa.

I Norge går ja-siden fram på meningsmålingene. 40 prosent av de spurte mener utvidelsen gjør dem mer positive til EU. Men fortsatt mener fire av ti at den ikke spiller noen rolle for dem. Sånn er det å være rik. For partienes del forstår vi at EU-saken er en byll foran valget neste år. Men det hadde vært redeligere å si rett ut at vi ikke vil dele med andre. Alenegangeren George W. Bush vil ha stor sympati for argumentet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere