Gå til sidens hovedinnhold

USA og Russland er enige om Syria

USA og Russland gir Syria én ukes frist til å opplyse alt om landets kjemiske våpen. Men det vil likevel ta mange måneder før giftgassene eventuelt er borte fra det borgerkrigsherjede landet.

USAs utenriksminister John Kerry kunngjorde lørdag at USA og Russland var blitt enige om en avtale for hvordan Syrias kjemiske våpenarsenal kan destrueres.

– Syria må innen én uke levere en detaljert liste over sine kjemiske våpen, og verden forventer nå at Assad-regimet lever opp til løftene det har gitt, sa Kerry på en pressekonferanse i Genève lørdag.

Kerry sa også at man kan bruke FN-traktatens kapittel 7, det vil si trusler om militær vold, dersom planen ikke blir etterfulgt av regimet i Damaskus. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som deltok på pressekonferansen sammen med Kerry, understreket på sin side at avtalen som nå er inngått, ikke inneholder punkter om potensielle trusler om maktbruk.

Må slippe til inspektører
Kerry og Lavrov har i tre dager diskutert hva som skal gjøres med Syrias arsenal av kjemiske våpen etter at president Bashar al-Assad tidligere denne uken gikk med på det russiske forslaget om å la våpenarsenalet komme under internasjonal kontroll.

Lørdag ettermiddag kom de ut av møterommet og gikk opp på hver sin talerstol for å orientere om avtalen som de nå har blitt enige om.

Blant annet er USA og Russland enige om at Syria må la FN-inspektører slippe til på alle steder der Assad-regimet har lagret sine kjemiske våpen, og at det må skje innen november i år.

– Målene er oppnådd
Lavrov understreket på sin side at det amerikansk-russiske forslaget først må godkjennes av FNs Organisasjon for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) før man kan sette en tidsplan for når våpnene skal destrueres.

Lavrov sa videre at avtalen som han og Kerry nå har blitt enige om, oppfyller alle kravene som både president Barack Obama og president Vladimir Putin hadde diskutert og blitt enige om under G20-toppmøtet tidligere denne måneden.

– Denne avtalen har kommet i stand gjennom konsensus og kompromisser, og vi har oppnådd våre mål, sa Lavrov lørdag.

Frist til sommeren 2014
Både Lavrov og Kerry sier det nå er opp til FN hva som skal skje videre. Men ifølge Kerry er det endelige målet at Syrias arsenal av kjemiske våpen skal være fullstendig destruert innen midten av 2014.

– Vi har ikke snakket om hva slags form eventuelle tiltak fra Sikkerhetsrådet skal ha dersom Syria ikke oppfyller sin del av avtalen, sa Kerry.

Ham mener også at lørdagens avtale ble inngått parallelt med forberedelsene til den lenge planlagte internasjonale fredskonferansen for Syria. (©NTB)

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken