Over 230 fly – inkludert seks såkalte stealth-kampfly og flere F-35, modellen som skal bli Norges nye kampfly – deltar i årets utgave av den sørkoreanske øvelsen Vigilant Ace, melder Reuters. Øvelsen skal pågå fram til fredag.

Nord-Korea fordømmer øvelsen og kaller den en provokasjon. Ifølge statlige medier vil øvelsen trappe opp spenningen på Koreahalvøya ytterligere og kan føre til «et utbrudd». Landets Komité for fredelig gjenforening kaller USAs president Donald Trump gal og sier øvelsen «vil presse den allerede akutte situasjonen (…) til randen av atomkrig». Det isolerte regimet i nord testet tidligere i uken det de omtaler som sitt mest avanserte interkontinentale missil noensinne. Testen førte til ytterligere internasjonal fordømmelse, men så lang har verken fordømmelse eller sanksjoner kunnet stoppe nordkoreanerne.

Rundt 12.000 amerikanske soldater skal delta i øvelsen sammen med sørkoreanske styrker. Flyene som deltar i øvelsen, kommer fra åtte baser i Sør-Korea og USA. Målet med øvelsen er å styrke beredskapen og den operasjonelle kapasiteten, samt å sikre freden og sikkerheten på halvøya, opplyser det amerikanske forsvaret.