Ukraina fosser fremover i gjenerobringen av flere tidligere okkuperte områder. Regioner som Kherson har nylig kommet tilbake i ukrainsk kontroll.

Samtidig som regioner gjenerobres forteller ukrainske myndigheter at de finner flere og flere spor etter torturkammeret. I byen Izium fant de 440 massegraver i midten av september, i byen Lyman ble det funnet to massegraver og i Kherson ble det ifølge Ukraina funnet spor etter fire torturkammer.

Mandag gikk amerikanske myndigheter ut og sa de har sett mer og mer som tyder på systematiske krigsforbrytelser fra russernes side.

Sammenligner med andre verdenskrig

Ifølge USAs utsending for internasjonal rett, Beth van Schaack, har amerikanerne sett spor etter systematiske krigsforbrytelser i samtlige frigjorte områder i Ukraina.

– Det viser bevisste, vilkårlige og uforholdsmessige angrep mot sivilbefolkningen, varetektsovergrep mot sivile og krigsfanger, tvangsfjerning eller filtrering av ukrainske borgere – inkludert barn – til Russland, og henrettelseslignende drap og seksuell vold, fortalte hun mandag, ifølge The Guardian.

Van Schaack er USAs representant for organer som etterforsker krigsforbrytelser. Hun mente oppdagelsene var et nytt «Nürnberg-øyeblikk», med tydelig referanse til rettssaken som ble ført mot nazistene etter andre verdenskrig.

– Når vi ser slike systemiske handlinger, inkludert opprettelsen av et enormt filtreringsnettverk, er det veldig vanskelig å forestille seg hvordan disse forbrytelsene kan bli begått uten at ansvaret går hele veien opp i kommandokjeden, sa hun.

– Følger bevisene

Etter funnene i Izium mente Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, at det måtte vurderes om bombingen av Izium var uproporsjonal stor og krevde livet til for mange sivile, da russerne angrep byen.

– Det blir en subjektiv vurdering, men med et så høyt antall sivile, virker det å være et brudd på krigens folkerett. Dette er en sterk indikasjon på krigsforbrytelser, sier Røseth.

Van Schaack er ikke i tvil om hvor hun står. I brifingen mandag sa hun at Russlands invasjon har utløst et enestående utvalg av initiativer for å ansvarliggjøre russerne, som involverer en rekke instanser, samt Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Hun ville ikke uttale om Russlands president Vladimir Putin kan bli tiltalt for krigsforbrytelser i Ukraina, men at de vil følge bevisene så langt det tar dem.

Van Schaack la også til at en video som kom fram i helgen etterforskes nøye. Videoen skal angivelig vise ukrainske soldater som skal ha drept en russisk krigsfange.