*Nettavisen* Nyheter.

USA overvåker nordmenn

Foto: (1881)

I nabobygningen til den amerikanske ambassaden i Oslo hadde USA et eget team som overvåket nordmenn.

03.11.10 22:23

Det er TV2 som onsdag kveld avslører gruppen med navn Surveillance Detection Unit (SDU). Gruppen skal ha blitt opprettet våren 2000 og bestått av 15 til 20 personer. Den skal ennå være aktiv, men flyttet fra lokalene i Handelsbygningen sommeren 2010.

Flere nordmenn skal ha blitt overvåket og informasjon om dem ha blitt lagt i det amerikanske terror-registeret SIMAS.

På amerikanernes egen hjemmesiden beskrives SIMAS, eller Security Incident Management Analysis System, som et verdensomspennende web-bassert sikkerhetssystem for diploamter. Amerikansk og klarerte utenlandske sikkerhetspersonell registrerer rapporter om mistenkelig aktivitet (SARs)inn i SIMAS. Basen er et informasjonsdepot for de som driver fysisk sikring i utlandet.

- SIMAS rapporter inneholder typisk detaljerte beskrivelser av mistenkelig aktivitet, mistenkelige personer, biler og annen identifiserende data som er tilgjengelig (for eksempel bilder) Rapportene gir også tid og sted for mistenkelig aktivitet, og kan inneholde forklarende kommentarer fra byråene, står det i beskrivelsen av SIMAS.

Kjent for norsk politi
Blant nordmennene som jobbet for amerikanerne, var den tidligere politimannen Gunnar Tveit. Også tidligere ansatte i norsk overvåkingstjeneste er eller har vært tilknyttet gruppen.

Norsk politi kjente til virksomheten.

– Slik denne virksomheten har blitt oppfattet av oss og slik de har framstått, så rammes ikke det av norske lover, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt.

Kilder i PST sier at de til tider har sagt til amerikanerne at overvåkingen ikke er i tråd med norsk lov, og at det er norsk politi som skal drive overvåking på norsk jord. Dette er imidlertid ikke den offisielle oppfatningen til PST.

Ukjent for UD
- Vi er kjent med at den amerikanske ambassaden driver aktivitet for egenbeskyttelse, men ut over det har vi ingen kommentar, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til TV 2 Nyhetene.

- Det er kun norske myndigheter som kan iverksette politioperative tiltak i Norge. Det er vår kommentar, sier informasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen, til VG Nett.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier at etableringen av SDU i Norge er klarert med norske myndigheter. Det norske utenriksdepartementet sier til TV 2 at de ikke kjenner til virksomheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.