*Nettavisen* Nyheter.

USA på kanten av «melkestup»

Washington (NTB-DPA): Som om det såkalte budsjettstupet ikke var nok: Amerikanske melkepriser kan komme til å dobles over nyttår dersom Kongressen ikke tar grep innen midnatt mandag.

Landbruksbudsjettet ligger nemlig i den samme politiske hengemyra som hindrer republikanerne i å gå med på president Barack Obamas plan for å hindre en budsjettkrise og beskytte vanlige amerikanske lønnsmottakere fra drastiske skatteøkninger.

I melkens tilfelle dreier det seg om statlig prisstøtte til meieriindustrien. Dersom Kongressen ikke handler, kommer sjenerøse subsidier fra 1949 til å slå inn og presse melkeprisene oppover. Støtten i form av statlig oppkjøp av meierivarer for å presse opp prisene til produsentene, var langt høyere for 60 år siden da meieriene var mindre effektive enn de er i dag.

Med mindre amerikanske folkevalgte fornyer subsidiereglene hvert femte år, vil de automatisk reverseres til nivået fra 1949. Det betyr i så fall at regjeringen blir tvunget til å kjøpe opp store mengder meieriprodukter til den dobbelte av prisen forbrukerne betaler i dag. Prisøkningen i melkemarkedet vil følgelig smitte over til dagligvarehyllene.

- Forbrukerne kommer til å bli sjokkerte når de ser prisen, sier landbruksminister Tom Vilsack. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.