*Nettavisen* Nyheter.

USA prøvde å befri amerikansk gissel i Jemen

FANGET: Fotojournalisten Luke Somers har figurert på noen videoklipp publisert av Al Qaida. Somers har blitt holdt fange siden 2013. Foto: Reuters Tv (Reuters)

Amerikanske styrker har deltatt i et forsøk på å befri et amerikansk gissel som holdes fanget av al-Qaida i Jemen, opplyser amerikanske myndigheter.

04.12.14 20:38

Washington (NTB-AFP): I en video som ble publisert av al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) torsdag, truer gruppen med å henrette journalisten Luke Somers om tre dager dersom ikke amerikanske myndigheter møter deres krav.

Samme dag opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon at amerikanske og jemenittiske styrker samarbeidet om operasjonen for å befri et antall gisler, inkludert den amerikanske borgeren Luke Somers.

– USA forsøkte nylig en redningsoperasjon for å befri et antall gisler, inkludert den amerikanske statsborgeren Luke Somers, som holdes fanget i Jemen av al-Qaida på den arabiske halvøy, sier Pentagon-talsmann John Kirby.

– Noen gisler ble reddet, men andre, blant dem Somers, var ikke på stedet som var mål for operasjonen.

Den amerikanske journalisten ble bortført i Jemens hovedstad Sana i fjor.

Detaljer hemmelige

Detaljene rundt operasjonen holdes fortsatt hemmelig, men Pentagon besluttet å «gi nøyaktig informasjon gitt at den blir bredt omtalt i den offentlige sfæren», sier Kirby.

På nettsidene til det jemenittiske forsvarsdepartementet ble det forrige uke meldt at al-Qaida hadde flyttet flere gisler, blant dem Somers, en brite og en sørafrikaner, bare dager før redningsoperasjonen ble satt i gang i provinsen Hadramawt sør i Jemen.

Ifølge New York Times ble operasjonen utført åtte dager før videoen av Somers ble publisert, og åtte gisler skal ha blitt reddet i operasjonen.

Lover innsats

Pentagon lovet torsdag å arbeide kontinuerlig for å få gisler hjem.

– USA vil ikke tolerere bortføringer av vårt folk og vil jobbe utrettelig for å sikre våre innbyggeres sikkerhet og for å holde deres fangevoktere ansvarlige, sier Kirby.

Ifølge amerikansk etterretning er AQAP den farligste fløyen av al-Qaida, men gruppen er ikke kjent for å ta livet av utenlandske gisler ofte.

Siden august har ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), som har tatt kontroll over områder i Irak og Syria, publisert videoer som skal vise drapene på til sammen fem vestlige gisler, blant dem to amerikanske journalister. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag