USA roser ukrainske styrker for tilbakeholdenhet

ADVARER USA: USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har hatt nye samtaler om Ukraina-krisen. Russlands utenriksminister advarte sin amerikanske kollega mot «forhastede» handlinger eller sanksjoner i forbindelse med krisen.

ADVARER USA: USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har hatt nye samtaler om Ukraina-krisen. Russlands utenriksminister advarte sin amerikanske kollega mot «forhastede» handlinger eller sanksjoner i forbindelse med krisen. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)

Samtidig advarer Russland USA mot forhastede handlinger.

07.03.14 22:49

USAs forsvarsminister Chuck Hagel takket fredag Ukrainas forsvarsminister for det han kaller «beundringsverdig tilbakeholdenhet» i den spente situasjonen som har oppstått.

Hagel snakket med forsvarsminister Igor Tenjuk på telefon, opplyser Hagels talsmann, kontreadmiral John Kirby.

– Han roste framferden og tilbakeholdenheten til Ukrainas væpnede styrker, som ikke har latt situasjonen eskalere, sier Kirby.

Hagel understreket også USAs «sterke støtte til det ukrainske folk» og til «Ukrainas uavhengighet og territoriale integritet».

Pentagon sier samtidig at de kan bekrefte opplysningene om at Russland har sendt flere tropper til Krim-halvøya. Kirby sier nøyaktige tall er vanskelige å gi, men sier anslaget ligger på rundt 20.000.

Les også: - Forsøker å isolere den ukrainske flåten

Advarer USA mot forhastede handlinger
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarte fredag sin amerikanske kollega John Kerry mot «forhastede» handlinger eller sanksjoner i forbindelse med Ukraina-krisen.

De to utenriksministrene snakket sammen på telefon etter at tidligere møter i Paris og Roma ikke førte fram til noen enighet om hvordan de to landene skal forholde seg til Ukraina-krisen.

De to toppdiplomatene «ble enige om å fortsette arbeidet med problemene rundt den skarpe politiske krisen som har rammet dette landet», ifølge en melding lagt ut på det russiske utenriksdepartementets nettside.

– Lavrov advarte mot forhastede og lite gjennomtenkte steg som kan skade forholdet mellom Russland og USA, særlig sanksjoner, som uunngåelig vil ha en bumerangeffekt og slå tilbake på USA selv, het det videre.

USAs utenriksdepartement bekrefter at Kerry og Lavrov snakket sammen. Torsdag hadde president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin en timelang telefonsamtale.

En talsmann for Putin latterliggjorde fredag det vestlige forslaget om megling mellom den nye ukrainske regjeringen og Russland, etter at russiske styrker i praksis har tatt over kontrollen på den ukrainske Krim-halvøya. Forslaget «får oss til å smile», sa talsmannen, som sa uttalte at Kreml fryktet etnisk rensing på Krim. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.