Gå til sidens hovedinnhold

USA: Russisk rakettoppskyting var varslet

Washington (NTB-Reuters): Den russiske prøveoppskytingen av en interkontinental rakett tirsdag var en rutineoppskyting som var varslet på korrekt vis, sier Det hvite hus.

En talskvinne for Det nasjonale sikkerhetsrådet, Caitlin Hayden, sier at USA var varslet på forhånd, helt i tråd med bestemmelsene i den siste START-avtalen.

Hun sier USA ble varslet før krisen i Ukraina brøt ut. Dermed toner hun ned betydningen av oppskytingen i forbindelse med den pågående krisen.

Hayden sier at både USA og Russland rutinemessig tester sine interkontinentale raketter, både dem som er landbasert og dem som skytes opp fra ubåter.

Hun sier at forhåndsvarslingen av slike tester har til hensikt å sikre åpenhet, gjensidig tillit og forutsigbarhet som kan bidra til å hindre misforståelser.

I Moskva opplyste en forsvarstalsmann at det dreide seg om en RS-12M Topol, en mobil rakett som sist ble testet i desember.

Oppskytingen, som fant sted i nærheten av Volgograd, var for å teste bæreevnen til raketten, som normalt har en rekkevidde på 10.000 kilometer.

Russland har den siste tiden testet raketter som kan omgå rakettforsvarssystemet som USA trass i russiske motforestillinger ønsker å bygge opp i Europa.

NATO hevder at systemet ikke er rettet mot Russland, men har som formål å møte rakettrusler fra Iran. (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen