USA har rapporter som indikerer at Russland planlegger et angrep på seg selv for å rettferdiggjøre en invasjon av Øst-Ukraina, skriver CNN og Reuters.

Mediene skriver at russernes plan er å bruke eksplosiver i sabotasjeaksjoner mot seg selv, en såkalt «false flag»-operasjon.

Opplysningene kommer fra en kilde som har pratet med de to nettstedene, mot at vedkommende får forbli anonym.

Pressesekretær i Det hvite hus, Jen Psaki, sier at USA er bekymret for at den russiske regjeringen «forbereder seg på en invasjon i Ukraina som kan resultere i omfattende menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser dersom diplomatiet ikke når sine mål».

– Som en del av sine planer legger Russland grunnlaget for å ha muligheten til å lage et påskudd for invasjon, blant annet gjennom sabotasjeaktiviteter og informasjonsoperasjoner, ved å anklage Ukraina for å forberede et forestående angrep mot russiske styrker i Øst-Ukraina, sier Psaki.

Rapporten kommer samme dag som Ukrainas forsvarsdepartement advarer om at russiske spesialstyrker forbereder «provokasjoner» mot russiske militære styrker, og at man planlegger å skylde på Ukraina.

– De militære enhetene i aggressorlandet mottar ordre om å forberede seg på slike provokasjoner. Ifølge den militære etterretningen i Ukraina ble det den 13. januar holdt et møte [...] hvor det ble bevist for personellet at det var ventet provokasjoner fra Ukraina, skriver Ukrainas etterretningsbyrå på Facebook, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Les også: Biden vil «svare bestemt» hvis Russland invaderer Ukraina

– Russland legger et grunnlag for å ha muligheten til å fabrikkere en foranledning for en invasjon, sa Jake Sullivan, nasjonal sikkerhetsrådgiver i USA, på en pressekonferanse torsdag.

– De dro frem dette trikset i 2014. De forbereder det samme igjen. Vi vil ha mer informasjon å gi det neste døgnet, sa Sullivan den gang.

Russland sier at rapportene er grunnløse.

Dataangrep

Ukraina peker også på Russland etter at landet ble utsatt for et massivt dataangrep fredag.

Ifølge de første dataene har angrepet sitt utspring i Russland, oppgir Ukrainas kultur- og informasjonsdepartement.

Les også: Eksperter: Putin har styrket sitt autoritære grep om makta i år

Departementet sier at det i russiske medier allerede har vært spekulert i om et angrep ville komme i kjølvannet av samtalene mellom Russland og vestlige land denne uken.

Ukraina mener at Russland gikk tapende ut av samtalene ettersom Nato ikke ville gi etter for Russlands krav om å utelukke at Ukraina noensinne blir medlem av alliansen.

Foreslår samtaler

Ukraina foreslår trepartssamtaler om faren for invasjon der de møter USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin.

– President Zelenskyj foreslo for president Biden å arrangere et trepartssmøte, muligens som en videokonferanse, og vi tror det kan la seg gjøre, sier sjefen for den ukrainske presidentens kontor til Atlanterhavsrådet i Washington.

Denne uken holdt USA og deres Nato-allierte samtaler med Russland i et forsøk på å lette på spenningen, men de tre forhandlingsrundene har ikke ført til resultater.

Russland har samlet rundt 100.000 soldater langs Ukrainas grense, som har ført til frykt i Nato og EU for at de planlegger å invadere landet. Russland sier de ikke har noen slike planer.