RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
USS George Washington
USS George Washington Foto: Romeo Ranoco (Reuters/NTB Scanpix)

USA sender hangarskip til Filippinene

Sist oppdatert:
USS George Washington blir både flyplass for hjelpearbeidere og sårt trengt kilde til rent vann.

Washington (NTB-AFP-Reuters): Hangarskipet vil være på plass i løpet av 48 til 72 timer, bekrefter Pentagon.

Det atomdrevne hangarskipet er for tiden på et havnebesøk i Hongkong og mannskapet på skipet har fått beskjed om at permisjonen er trukket tilbake.

USS George Washington har et mannskap på 5.000 og mer enn 80 fly om bord. I en uttalelse fra Pentagon heter det at også andre skip fra USAs marine vil sette kursen mot Filippinene etter ordre fra forsvarsminister Chuck Hagel.

Ferskvann
Hangarskipet kan produsere 1,5 millioner liter ferskvann daglig, i tillegg til å være en plattform for helikoptre og fly som skal settes inn i hjelpearbeidet.

- Våre skip og fly kan bidra med humanitær hjelp, forsyninger og medisinsk hjelp, sier Pentagon-talsmann George Litt.

Også britiske marinefartøy er på vei til området.

Tyfonen Haiyan, som er en av de kraftigste stormene som noensinne er registrert, førte til enorme ødeleggelser i provinsene Leyte og Samar på Filippinene. FN-kilder sa mandag at minst 10.000 omkom i tyfonkatastrofen bare i Tacloban, men tallet vil sannsynligvis stige.

10 prosent rammet
Nesten 10 millioner mennesker, 10 prosent av befolkningen på Filippinene er berørt av katastrofen, mens 660.000 har mistet sine hjem, ifølge FN.

- Verden må vente det verste, sier John Ging, sjef for FNs humanitære innsats i området.

Ifølge John Ging måtte 660.000 mennesker flykte fra sine hjem på grunn av stormen. Han varsler at FN vil be om betydelig internasjonal hjelp til ofrene for katastrofen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Overarbeidede hjelpemannskaper har så langt ikke vært i stand til å tilby mat, vann, medisiner og forsyninger til de overlevende og forholdene har blitt stadig verre i de fire dagene siden stormen rammet landet.

Nærmere 35 millioner dollar i nødhjelp
Overlevende etter tyfonen Haiyan er desperate etter mat og vann. Verden trapper opp innsatsen for å bistå Filippinene i hjelpearbeidet.

Verdenssamfunnet har til nå lovet nærmere 35 millioner dollar i nødhjelp til tyfonherjede Filippinene, og mer skal være på vei.

EU har allerede sendt 3 millioner euro til nødhjelp og ytterligere 10 millioner euro til rehabilitering og gjenoppbygging.

- Det er behov for å øke den humanitære støtten til hjelpearbeidet. Vi vet ikke hvor stort omfanget av skadene er, men vi vet at det er en katastrofesituasjon, sier utviklingskommissær Andris Piebalgs. Han forteller at et humanitært assistanseteam fra EU har forsøkt å sende hjelp til områder der nødhjelpen ennå ikke har nådd fram, men forsøket har så langt ikke vært vellykket.

Noen flyselskap har startet opp igjen flygingen til Tacloban, byen som ble hardest rammet av tyfonen, for at mer nødhjelp skal kunne komme fram.

Raner nødhjelpssendinger
To væpnede opprørere ble drept av filippinske regjeringssoldater da de forsøkte å rane en bilkolonne med nødhjelp som var på vei til den tyfon-rammede byen Tacloban.

Opprørsgrupper og kriminelle som plyndrer nødhjelpssendinger i de katastroferammede områdene, har blitt et så stort problem at myndighetene i landet har måttet utplassere tusenvis av soldater for å passe på bilene med hjelpeforsyninger og sørge for ro og orden.

Tirsdag lå medlemmer av en av de eldste opprørsgruppene på Filippinene i bakhold da en kolonne med lastebiler kjørte mot Tacloban. Soldatene som eskorterte bilene klarte å avverge plyndringen og drepte to av opprørerne, opplyser en militærtalsmann.

Situasjonen er svært kritisk for ofrene for tyfonen, som mangler absolutt alt etter at uværet raserte Tacloban og flere andre byer. Minst 10.000 mennesker fryktes omkommet og hundretusenvis har mistet hjemmene sine og alt de eier. (©NTB)

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere