*Nettavisen* Nyheter.

USA sendte bombefly gjennom omstridt luftrom

Beijing (NTB-Reuters): USA lot denne uka to store bombefly passere over den omstridte øygruppen der Kina har opprettet en luftforsvarssone. Kinas forsvarsdepartement bekrefter at de overvåket flyene.

USA lot de to ubevæpnede B-52-flyene passere over øyene i Øst-Kinahavet mandag uten at Kina ble informert om overflygingen. Med det sendte amerikanerne et klart signal om at de ikke anerkjenner Kinas erklæring om at landet har opprettet en luftforsvarssone over øyene.

Både Kina og Japan gjør krav på øygruppen som har vært under japansk administrasjon siden 1895, men som Kina hevder å ha hatt kontroll over langt tidligere.

«Den kinesiske siden har evnen til effektivt å kontrollere det gjeldende luftrommet», advarer departementet i uttalelsen.

Kina har tidligere varslet at landet fra nå av vil kunne iverksette nødtiltak for å forsvare seg mot inntrengere i luftrommet som ikke identifiserer seg. Japan har på sin side gjort det klart at kravet om identifikasjon ikke vil bli fulgt, og USA har avvist det kinesiske utspillet som en «unødvendig provokasjon». (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.