Gå til sidens hovedinnhold

- USA skal altså ha russisk-talende agenter i Norge

Bjørnar Moxnes:

Rødt-lederen reagerer på stillingsannonse fra et privat, militært kontraktørselskap hvor det søkes etter personell for oppdrag i Norge.

ABC Nyheter omtalte før jul en stillingsannonse på Linkedin, hvor det søkes etter norsk-russisk-talende personer til det amerikanske militæret i Norge. Det amerikanske sikkerhetsselskapet Mission Essential sto oppført som arbeidsgiver.

Mission Essential er leverandør til forsvaret og hemmelige tjenester i USA.

ABC Nyheter skriver at jobben vil bestå av «å oversette for å støtte hemmelige beredskapsoperasjoner i regi av amerikanske militære i Norge».

Annonsen er rettet mot amerikanske borgere.

- Russisk-talende agenter

Stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes (Rødt) reagerer på stillingsannonsen og har i et skriftlig spørsmål bedt forsvarsministeren redegjøre for hva USAs forsvar og hemmelige tjenester foretar seg overfor Russland på norsk jord.

- USA skal altså ha russisk-talende agenter i Norge, fra private militærkontraktører, som skal kunne opptre ubemerket blant norske sivile og være villig til å jobbe i krigssoner, sier Moxnes i en uttalelse til Nettavisen.

- Forsvarsministeren svarer overhodet ikke på hva disse amerikanske agentene skal gjøre i Norge, men annonsen tyder på at det vil være aktiviteter retta mot Russland fra norsk territorium, sier Moxnes.

- Har ikke oversikt

Moxnes etterlyser også garantier fra forsvarsministeren og regjeringen om at norske myndigheter kontrollerer at virksomheten ikke bryter norske lover eller internasjonal rett, eller at virksomheten fører til økt spenning med Russland.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) erkjenner i sitt skriftlige svar at Forsvarsdepartementet (FD) ikke har oversikt over dialogen mellom USAs forsvar og Mission Essential.

«Tidlig i desember 2018 skrev ABC-nyheter om en stillingsannonse lyst ut av Mission Essential. Forsvarsdepartementet viste da til at amerikanske styrker driver med godkjent øving og trening i Norge, og at de i denne forbindelse har dialog med tjenesteleverandører. FD har ikke har oversikt over dialogen mellom amerikanske styrker og deres leverandører,» skriver Bakke-Jensen.

Stille fra Russland og USA

Den russiske ambassaden i Oslo er kjent med stillingsannonsen.

- Etter å ha vurdert din henvendelse, vil jeg herved informere om at ambassaden ikke har noen kommentar til denne saken, sier pressetalsperson ved den russiske ambassaden, Olga Kiriak, til Nettavisen.

USAs ambassade kan på nåværende tidspunkt ikke svare på henvendelser fra pressen, og henviser til den pågående nedstengningen i offentlig sektor som blant annet rammer Det amerikanske utenriksdepartementet.

I fjor høst ankom 350 amerikanske soldater Norge som skal være stasjonert i Indre Troms i fem år. I juni fremmet regjeringen ønske om å utvide ordningen hvor amerikanske styrker trener i Norge. Dermed vil inntil 700 amerikanske soldater være stasjonert på Værnes i Trøndelag og Setermoen i Indre Troms. Ordningen skal evalueres i 2022.

«Alliert tilstedeværelse, øving og trening i Norge er en forutsetning for alliert støtte i tilfelle krise og krig og utgjør et avgjørende element i vår sikkerhets- og forsvarspolitikk,» skriver forsvarsministeren i sitt skriftlige svar til Moxnes.

Den russiske ambassaden har tidligere kritisert ordningen i en uttalelse på Facebook og hevdet den strider med et norsk vedtak fra 1949 om «å ikke åpne baser for fremmede lands stridskrefter på norsk territorium så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep».

Moxnes frykter konsekvensene av at Norge nå tillater nye amerikanske militærbaser i Norge.

- Det vi derimot vet, er at Norge helt siden vi gikk inn i NATO har lagt viktige begrensninger på amerikansk militær tilstedeværelse i Norge, for å hindre at russerne skal frykte amerikanske angrep fra norsk jord. Det har gjort at Norges flere hundre år lange tradisjon for fred og samhandel med Russland kunne opprettholdes også under Den kalde krigen og årene etterpå. Sammen med nye amerikanske militærbaser i Norge og åpning for at USAs atomubåter kan bruke norske satellitter, viser denne saken at regjeringa går bort fra den velprøvde politikken som i lang tid har sørget for et fredelig forhold til en tidvis skremmende nabostormakt, sier Moxnes til Nettavisen.

- Skal kunne være disponible syv dager i uken

ABC Nyheter skriver at stillingsannonsen til Mission Essential inneholder generelle betingelser som gjerne brukes i rekruttering av folk til hemmelige tjenester.

«De skal kunne være disponible sju dager i uka, opp til 12 timer om nødvendig per dag, kunne oppføre seg ubemerket og gli inn i lokal kultur og vaner og være villige til å jobbe i tøffe omgivelser, om nødvendig i krigssoner,» skriver avisen.

- Vi vet ikke hva USA har tenkt å gjøre overfor Russland når de nå etablerer stadig tyngre militær tilstedeværelse i Norge. Det vi vet er at dersom det blir konflikt mellom USA og Russland her i nord, så risikerer vi at Norge blir slagmark, mens USA ligger et helt verdenshav unna. Man trenger bare se på et kart for å skjønne at Norge har en mye større interesse av å opprettholde fred og lavspenning med Russland i våre områder enn det USA har, sier Moxnes.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken