Gå til sidens hovedinnhold

- USA skal ødelegge kjemikalier fra Syria

USA skal ødelegge noen av de farligste kjemikaliene fra Syrias våpenprogram.

Det opplyser Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Kjemikaliene skal nøytraliseres til sjøs ved hjelp av hydrolyse om bord på et amerikansk skip, opplyste OPCW lørdag. USA skal bidra med både teknologi og full operativ støtte og vil i tillegg betale for operasjonen.

Et marinefartøy som skal brukes under operasjonen, blir nå ombygd for å kunne egne seg som støtteskip.

Private selskaper
I tillegg har 35 private selskaper sagt seg interessert i å bidra til å destruere andre kjemikalier. De har svart på en forespørsel som OPCW sendte ut for en uke siden. Fredag utløp fristen, og da hadde blant annet det finske selskapet Ekokem meldt sin interesse.

- Vi har uttrykt vår interesse for en del av kjemikaliene på listen. Det er kjemikalier av samme slag som de som vi som regel har å gjøre med, sa Ekokems administrerende direktør Timo Piekkari til Reuters fredag.

Albania sa nei
Kontrakten gjelder 800 tonn kjemikalier og nesten 7,7 millioner liter avfall i form av væske.

OPCW, som er tildelt årets fredspris, har i flere uker forsøkt å finne en havn ved Middelhavet der de giftigste kjemikaliene kan bli behandlet offshore. Albania var en stund en aktuell kandidat, men trakk senere tilbudet tilbake. Det er ikke kjent hvordan kjemikaliene skal fraktes til det amerikanske skipet hvor nøytraliseringen av de kjemiske våpnene skal foregå.

Kommentarer til denne saken