RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA skal trekke seg ut av Irak

Foto: Olivier Douliery (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Barack Obama bekrefter at USA vil ende sitt kampoppdrag som planlagt den 31. august.

Mandag erklærte president Barack Obama at krigen i Irak nærmer seg slutten «som lovet og planlagt», skriver nyhetsbyrået AP.

- Like etter at jeg ble president kunngjorde jeg vår nye Irak-strategi, og gjorde det klart at USAs oppdrag i Irak ville ta slutt 31. august 2010. Og vi vil gjøre nøyaktig som vi har lovet, sa han i talen sin.

Endrer engasjementet
Presidenten sa at fra begynnelsen av neste måned vil mer enn sju års krigsinnsats i Irak, endre seg fra å være en hovedsakelig militær innsats til å bli en diplomatisk en. Dette er sa han under en tale til handikappede krigsveteraner i Atlanta. Det skriver The Washington Post.

- Den harde sannheten er at vi ennå ikke har sett slutten på amerikanske ofre i Irak. Nå er vårt engasjement i Irak i endring - fra å være en militær innsats ledet av våre tropper, til en sivil innsats ledet av våre diplomater.

Den amerikanske militære innsatsen for å kjempe for fred i Irak vil altså ende i slutten av måneden, og er en milepæl i Obamas tid som president.

90.000 trekkes tilbake
En overgangsstyrke på rundt 50.000 amerikanske soldater er planlagt å bli værende i Irak for å trene irakiske sikkerhetsstyrker. Men mer enn 90.000 amerikanske soldater og marinesoldater vil da ha forlatt Irak siden Obama overtok som president i 2009, skriver Sky News .

Iraks regjering viser at antall sivile drept i bombeeksplosjoner og annen vold i juli nesten ble doblet. Likevel har volden i Irak falt kraftig fra sitt høyeste nivå for et par år siden.

Mens antall soldater i Irak avtar, har USA derimot økt sitt engasjement i Afghanistan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere