RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA slår til mot iransk stiftelse

New York (NTB-AP): Amerikanske myndigheter vil stanse virksomheten til den iranske Alavi-stiftelsen og ta beslag i stiftelsens hovedkvarter og flere moskeer i USA.

Stiftelsen ble i sin tid opprettet av sjahen av Iran, for å fremme islamsk kultur. Amerikanske myndigheter mener at den kontrolleres av dagens regime i Teheran, som er underlagt strenge amerikanske sanksjoner.

Stiftelsens 36 etasjer høye kontorbygning på den fasjonable handlegata Fifth Avenue i New York vil derfor bli beslaglagt. Det samme vil fire sjiamuslimske moskeer i henholdsvis New York, Maryland, California og Texas, samt et 40 hektar stort landområde i Virginia.

Den samlede verdien av eiendommene er anslått til å være minst 2,8 milliarder kroner.

Amerikansk påtalemyndighet hevder at Alavi-stiftelsen, gjennom frontselskapet Assa Corp., på ulovlig vis har overført leieinntekter fra eiendommene i USA til den statlige iranske banken Bank Melli.

Bank Melli anklages for å bidra til å finansiere det iranske atomprogrammet, og Washington har derfor innført sanksjoner som forbyr amerikanske statsborgere og bedrifter å bruke banken.

Amerikanske myndigheter har lenge mistenkt Alavi-stiftelsen for å være en gren av den iranske regjeringen og hevder at flere høytstående iranske tjenestemenn og politikere er involvert i virksomheten, blant dem Irans visestatsminister og flere av landets ambassadører til FN. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere