RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA slipper fri seks Guantanamo-fanger

USA overlater seks menn som har sittet innesperret i Guantanamo-fengselet i over ti år, til Uruguay, som vil gi dem et nytt hjem i Sør-Amerika.
USA overlater seks menn som har sittet innesperret i Guantanamo-fengselet i over ti år, til Uruguay, som vil gi dem et nytt hjem i Sør-Amerika. Foto: Brennan Linsley (AP)
Sist oppdatert:
Overlates til Uruguay, som vil gi dem et nytt hjem i Sør-Amerika.

USA overlater seks menn som har sittet innesperret i Guantanamo-fengselet i over ti år, til Uruguay, som vil gi dem et nytt hjem i Sør-Amerika.

Fire syrere, en tunisier og en palestiner er fløyet sørover i et amerikansk militærfly, opplyser USAs forsvarsdepartement søndag. Gruppen på seks er den største som forlater fangeleiren på Cuba siden 2009.

President José Mujica, som selv har sittet i over ti år i fengsel under fryktelige forhold, vil gi fangene opphold i Uruguay på humanitært grunnlag.

President Barack Obama lovet å stenge fangeleiren da han kom til makten for seks år siden. Det har han ikke klart, delvis på grunn av hindringer i Kongressen, men også på grunn av problemer med å finne ut hvor fangene skal slippes fri.

Mer enn halvparten av mennene som fortsatt er i fangeleieren på Guantanamo-basen, er blitt klarert for løslatelse, men USA har ingen steder å sende dem etter som deres hjemland er ustabile eller utrygge, skrev BBC denne uken. 136 fanger sitter nå igjen i fengselet, ifølge Pentagon.

Fangene får ikke prøve sine saker for en domstol, og noen av dem har sittet innesperret i over ti år. USA har høstet sterk internasjonal kritikk for fangebehandlingen i Guantanamo-leiren, og kritikere både i og utenfor USA har kalt den en skamplett. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere