RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA slutt: Nasdaq videre opp

Sist oppdatert:
Nasdaq-indeksen var videre opp i USA tirsdag. Dow Jones-indeksen var også moderat opp
Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg videre tirsdag. Nasdaq-indeksen steg 1,5 prosent, eller 26 poeng, tirsdag kveld norsk tid. Dow Jones-indeksen var opp 7 poeng ved avslutningen.

Det var aktivteter rundt fusjoner og oppkjøp som dro opp IT-aksjene. Sist ute var lagringstjenesteselskapet EMC som har lagt inn bud på programvareselskapet Legato.

Slutt Oslo: Kursfall

Oslo Børs falt tilbake 1 prosent til 136,82 poeng, etter at finansaksjene presset ned Hovedindeksen. Etter en nedgradering fra meglerhuset Merrill Lynch til morgenen tirsdag, falt fusjonskameratene Gjensidige Nor og DnB. Til slutt endte DnB-aksjen ned 3 prosent til 35,60 kroner, mens Gjensidige Nor-aksjen falt 3,4 prosent til 254 kroner.

Ellers var det også dagen derpå for Norske Skog-aksjen. Meglerhusene Goldman Sachs og Credit Suisse First Boston svarte gårsdagens kursfest i det skandinaviske skogsektoren med nedgraderinger. Dette virket også inn på Norske Skog-aksjen, som falt 1,4 prosent til 126,75 kroner.

Hydro-aksjen falt også tirsdag, ned 2,1 prosent til 349,50 kroner. iMarkedet skrev tirsdag at ABG Sundal Collier ikke venter at Hydro vil melde seg på i budkampen om franske Pechiney.

På vinnerlisten tirsdag var Fast. Aksjen ble dratt opp av positive uttalelser fra John M. Lervik i både Finansavisen tirsdag og Reuters mandag. I tillegg til dette får søkeselskapet drahjelp av positive utsikter fra IT-USA. Fast-aksjen endte dagen opp 5,4 prosent til 9,46 kroner.

Ellers ser det ut til at investorene posisjonerer seg for resultater som kommer senere denne uken. Dette førte blant annet til at Tandberg-aksjen falt 3,3 prosent til 37,60 kroner tirsdag.

Ved avslutningen på Oslo Børs var oljeprisen i London ned 1,44 prosent til 27,42 dollar.

Åpning USA: Blandet

Det var en blandet åpning på Wall Street tirsdag. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var svakt opp, mens den brede S&P 500-indeksen var svakt ned. En liten nedgang var det også for Dow Jones-indeksen.

Før åpning USA: Mot flat Wall Street

De amerikanske aksjene lå an til en flat åpning tirsdag ettermiddag norsk tid. En rekke nye kvartalstall denne uken og et heftig rally på mandag, fikk investorene til å sitte på gjerdet.

En forventning om opptur i den amerikanske økonomien dro mandag opp den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen til det høyeste nivået siden mai 2002.

For norske investorer er det interessant å merke seg at aluminiumskjempen Alcoa kommer med resultater etter børsslutt tirsdag.

Oslo lunsj: Norske Skog tynger

Etter kursfesten for skogaksjene og Norske Skog mandag, var det gevinstsikring og kursfall tirsdag. Norske Skog-aksjen falt 1,6 prosent til 126,50 kroner til lunsj.

Også tungvekterne Norsk Hydro og Telenor var tilbake til lunsj. Det spekuleres nå om Hydro er en mulig hvit ridder i krigen om franske Pechiney. Det franske selskapet er oppkjøpsmål for aluminiumsgiganten Alcan.

Det var full fart i Fast-aksjen til lunsj. Oppgangen kom etter en kraftig oppgang for Nasdaq-børsen mandag. Fast-aksjen steg 6,8 prosent til 9,60 kroner.

Ellers var Visma ned i programvaresektoren. Konkurrenten Mamut, som også er oppført på unotertelisten i Fondsmeglerfonbundet, leverte gode tall i andre kvartal. Likevel falt Visma-aksjen 1,8 prosent til 54 kroner.

Ved lunsjtider var oljeprisen i London ned 1,8 prosent til 27,33 dollar. Fallet kom etter at streiken i Nigeria ser ut til å ha blitt avsluttet.

Åpning Oslo: Starter ned

Til tross for at det var et skikkelig børsrally i Japan og USA mandag og tirsdag, valgte investorene på Oslo Børs å selge seg ned etter åpningen tirsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs var ned 0,3 prosent til 137,84 poeng 10 minutter etter åpningen tirsdag. Oslo Børs fulgte dermed utviklingen til flere europeiske børser. FTSE-indeksen i London var også ned 0,3 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt var opp 0,2 prosent.

Etter det formidable rallyet i Norske Skog mandag, var denne aksjen svakt tilbake etter åpningen. Norske Skog-aksjen falt 0,8 prosent til 127,50 kroner.

Telenor-aksjen var også svakt tilbake.

Dagens klare taper var imidlertid EDB-aksjen, som druste ned 7,4 prosent før den ble suspendert. Det var trolig en feiltasting fra en megler i Fondsfinans som var årsaken til det kraftige kursfallet.

Ellers var Pan Fish tilbake et 1 øre, etter at eksportprisen på laks igjen viste svakhet og falt tilbake til et nytt bunn-nivå.

Et lyspunktetter åpning var Fast-aksjen. Fast steg på nye kontrakter, og mulighetene for at selskapet kaprer markedsandeler. Fast steg hele 6,4 prosent til 9,55 kroner.

Børsene morgen: Nasdaq-rally og Nikkei over 10.000

Det er et virkelig positivt momentum i aksjemarkedet om dagen. Mandag var det rally på Wall Street (se under).

Den positive stemningen forplantet seg til Asia. Etter åpningen i Japan av Tokyos Nikkei-indeks over 10.000-nivået. Rett før stengning hadde imidlertid indeksen steget 1 prosent 9.898,70 poeng.

Det var IT-relaterte aksjer som ledet an på de asiatiske børsene.

Slutt USA: Skikkelig Nasdaq-rally

Forventninger om utbytte fra Microsoft dro igang et aksjerally på Wall Street.

Investorene tror at resten av 2003 blir meget bra for de amerikanske børsnoterte selskapene. I tillegg til dette dro utsiktene til at Microsoft kunne gi et større utbytte opp Nasdaq-indeksen. I det generelle teknologirallyet var også tungvekterne Hewlett-Packard og IBM opp henholdsvis 3 og 2 prosent rett før stengning mandag.

Nasdaq Composite-indeksen var opp 3,4 prosent til 1.719 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen var opp 1,9 prosent til 1.004 poeng.

En sterkere dollar var også med på å dra opp de amerikanske aksjene på Wall Street. Ellers er det klart et positivt momentum i aksjemarkedet om dagen.

Denne uken kommer flere større amerikanske børsnoterte selskaper med tall. Blant disse er Alcoa og General Electric. I tillegg kommer Yahoo og PepsiCo med tall.

Rett før stengning var prisen på lett råolje tilbake 41 cent til 30,01 dollar på New Yorks råvarebørs. Gullprisen falt sammtidig 2,90 dollar til 348,40 pr. unse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere