RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA spionerte under klimatoppmøtet i Danmark

Foto: LARRY DOWNING (Reuters/NTB Scapix)
Sist oppdatert:

Amerikansk etterretning spionerte aktivt på Danmark og andre land i forbindelse med klimatoppmøtet i København i 2009.

Dokumentene den danske avisen Information har fått fra den amerikanske avhopperen Edward Snowden, viser hvordan National Security Agency (NSA) kikket andre land i kortene før forhandlingene startet i København.

Ifølge dokumentene planla NSA også å spionere på delegasjonene som deltok under klimatoppmøtet, for «å forsyne beslutningstakerne med enestående, betimelige og verdifulle innblikk i nøkkellandenes forberedelser og mål for konferansen, samt hvilke overveielser om klimapolitikk og forhandlingsstrategier» som ble gjort av det enkelte land.

Tele- og dataovervåking
De topphemmelige dokumentene nevner spesielt en rapport med «forhåndsdetaljer om det danske forslaget og deres bestrebelser for å sjøsette en redningsplan» for klimatoppmøtet.

NSA-dokumentene viser hvordan amerikansk etterretning planla å drive signaletterretning, det vil si overvåking av delegasjonenes telefon- og databruk under klimatoppmøtet, for «å holde våre forhandlere så godt orientert som mulig» i løpet av de to ukene møtet pågikk.

Grunn til uro
Statsminister Helle Thorning-Schmidt har tidligere hevdet at det ikke er grunn til å tro at USA har drevet ulovlig overvåking i Danmark.

Det synet bør hun nå revurdere, mener Peter Lauritsen som leder Forum for overvågningsstudier ved Aarhus Universitet.

- Regjeringen har forsøkt å tone ned bekymringen for NSA ved å si at det ikke er noe å bry seg om, at den ikke har noen mistanke om noe som helst, sier han til Information.

- De nye opplysningene undergraver den uttalelsen, mener han.

Avviser
Danmarks forsvarsminister Nicolai Wammen er ikke enig og finner fortsatt ingen grunn til å tro at NSA driver spionasje i Danmark.

- Jeg kjenner ikke igjen det bildet Informations artikler tegner i forhold til NSA og Danmark, sier han til Ritzau.

- Vår etterretningstjeneste har ikke opplysninger som gir grunnlag for å anta at amerikansk etterretningsaktivitet på ulovlig vis er rettet mot Danmark, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere