NEW YORK (Nettavisen/NTB) Restriksjonene gjelder ikke Storbritannia, opplyser president Donald Trump i en tale fra Det hvite hus natt til torsdag.

Innreisenekten vil ifølge NTB tre i kraft midnatt fredag.

Les: Eksplosiv økning i antall koronasmittede i Norge - barnehagebarn kan være smittet

Flygerforbundet: - Episke dimensjoner

Flygerforbundet kaller Trumps innreiseforbud «svært dramatisk».

- Dette har episke dimensjoner for luftfart. Det kan føre til total nedsmelting. Her må myndighetene gripe inn rett og slett, sier leder Yngve Carlsen til NTB.

Flyselskapet Norwegian hadde torsdag morgen ingen umiddelbar reaksjon på USAs innreiseforbud fra Europa, melder NTB.

- Per nå opererer flyginger til og fra USA som normalt, skriver pressekontakt Astrid Mannion-Gibson i en epost til NTB torsdag morgen.

Ikke fornøyd med EU

I sin tale til nasjonen påpekte Trump at EU ikke hadde gjort nok for å stoppe spredningen av koronaviruset ved for eksempel å stoppe flygninger fra Kina.

Han mer enn antydet at smitten var kommet til USA fra Europa.

– Jeg nøler ikke med å innføre tiltak som kan redde livene til amerikanske borgere. Vi må sette politikk til side og samles for å håndtere denne krisen, sa Trump talen.

Les også: Tom Hanks og kona er koronasmittet - varslet om smitten på Instagram

Reiseforbudet inneholder viktige unntak

Reiseforbudet som president Donald Trump kunngjorde natt til torsdag inneholder viktige unntak, opplyser Det hvite hus.

– Vi gjorde et livreddende tiltak overfor Kina tidligere. Nå må gjøre det samme med Europa, sa Trump med henvisning til reiserestriksjonen mellom Kina og USA.

Kort tid etter talen kom Det hvite hus med noen presiseringer. Der kommer det fram at forbudet gjelder for dem som har vært fysisk til stede i ett av de 26 landene i Schengen i 14 dager før innreise til USA.

Folk som besøkte Schengen er unntatt fra innreiseforbudet dersom de er amerikanske statsborgere. Unntaket gjelder også for dem som er gift med en amerikansk statsborger eller er foreldre til en amerikansk statsborger. Amerikanere og deres ektefeller på reise i Schengen-land får med andre ord lov til å reise hjem fra ferie- og jobbtur.

Folk med ulike visum til USA er også unntatt fra forbudet.

Oljeprisen faller kraftig

Prisen på olje faller mer enn 2 prosent etter at president Donald Trump kunngjorde at alle reiser fra Europa stoppes for å hindre spredning av koronaviruset.

Prisen på Nordsjøolje falt med 2,3 prosent til 35 dollar fatet etter kunngjøringen.

På Wall Street åpnet det med kraftig nedgang på onsdag. Dow Jones endte onsdag kveld ned hele 1466 poeng, rundt 5,9 prosent. Både S&P 500 og Nasdaq endte også ned henholdsvis 4.9 prosent og 4,7 prosent

Les: Drastiske korona-tiltak i Oslo: Karantenebrudd kan straffes med fengsel

Over 1000 er smittet

Tallet på døde i USA som følge av koronaviruset har steget til 31. Over 1.000 personer er smittet.

Les: Har du bestilt tidlig hos Norwegian, kan du gå på en smell

Det opplyste sjefen for det amerikanske folkehelseinstituttet CDC, Robert Redfield, i en orientering til Kongressen onsdag.

Les: Kraftig børsnedgang på Wall Street

Redfield orienterte Kongressen sammen med andre kolleger fra helsemyndighetene. En av beskjedene til de folkevalgte var at utbruddet kan bli større enn det er i dag.

Les: Drastiske korona-tiltak i Oslo: Karantenebrudd kan straffes med fengsel

- Ting vil bli verre

- Ting vil bli verre. Det som er helt sikkert, er at dette kommer til å bli verre, sier legen Anthony Fauci, som leder amerikanske National Institutes of Health (NIH), i en uttalelse onsdag, ifølge CNN.

Staten Washington er verst rammet, og der har man i flere fylker nå forbudt samlinger med mer enn 250 personer . Totalt er 275 personer smittet i Washington, og 24 personer er døde. De fleste dødsfallene kobles til et eldresenter.

Natt til torsdag melder også NBA at de utsetter hele basketballsesongen fordi en spiller er blitt smittet.

Les også: Butikker stenges over hele Italia og i Danmark stenges alle skoler