Gå til sidens hovedinnhold

USA: - Støre tror han er smartere enn de fleste

I ferske lekkasjer beskrives Støre også som «hyperaktiv». - Helt feil, sier Støre.

Dette fremkommer av lekkede dokumenter som nettstedet WikiLeaks har fått tilgang til, og som er vurdert og publisert i et samarbeid mellom Svenska Dagbladet og Aftenposten.

Avisene skriver om en rekke brev fra den amerikanske ambassaden i Oslo til amerikanske myndigheter som forteller om et merkbart kjøligere forhold mellom Norge og USA etter at den rødgrønne regjeringen kom til makten.

«Om dette ikke kontrolleres, kan det true selv våre næreste bånd til Norge (sikkerhetstjeneste og militært samarbeid)», heter det i brevet.

Regjeringspartiet SV stemples som «mildt sagt uansvarlig».

- Støre er hyperaktiv
I USA-diplomatenes rapporter tegnes det et negativt og kritisk bilde av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Karakteristikkene av Støre fremkommer i dokumenter som er lekket til nettstedet WikiLeaks og som omtales i Aftenposten tirsdag i et samarbeid mellom den norske avisen og Svenska Dagbladet.

I rapportene tegnes det et bilde av en hyperaktiv politiker som blander seg inn i alt, og USAs utenriksminister Hillary Clinton får flere advarsler mot Støres personlige egenskaper, skriver Aftenposten.

«Støre tror han er moralsk overlegen og smartere enn de fleste», heter det i et av brevene fra ambassaden i Oslo til Det hvite hus.

I et notat fra i fjor heter det et «Selv om han er smart og dynamisk, lurer noen på om hans arroganse kanskje ikke fungerer så bra under forhandlinger».

Diplomatene foreslår også voksenopplæring.

Støre: - Helt feil
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier på Politisk Kvarter at han mener analysen er «helt feil», men at han ikke er overrasket:

- Det overrasker ikke at Bush-administrasjonen etter 2005 ville vært mer samtykkende til en regjering med Siv og Erna, sa Støre, lettere indignert.

- At Bush-folk i Oslo mente vårt syn på konflikt var naiv, kan jeg egentlig leve godt med for vi hadde klart kritiske syn på deler av amerikansk militært engasjement som Irak og rakettskjold. Vi opplevde blant noen amerikanske diplomater i Oslo en holdning om at «enten er dere mot oss eller med oss». I Oslo møtte de flere nyanser fra en regjering som sa fra, også der vi var uenige, sier Støre til Aftenposten.

Utenriksministeren sier til avisen at han har hørt om kritikken «på ryktebasis» i årene 2005-2008, men mener den stammer mer fra ambassaden i Oslo enn fra Washington. Når det gjelder kritikken som er formulert etter at Obama overtok, sier Støre at han er overrasket, fordi han ikke selv har hørt om noe slikt.

- Tvert imot. Senest i forrige uke hadde jeg samtaler med USAs nøkkelfolk på Midtøsten under mitt besøk til Washington. Dessuten samarbeider vi nært i regionen, sier han.

Aftenposten bringer tirsdag utdrag og journalistisk behandlede artikler basert på dokumenter avisen har fått tilgang til sammen med Svenska Dagbladet, fra varslernettstedet WikiLeaks. I dokumentene blir Støre omtalt i lite rosende vendinger, også når det kommer til rent personlige egenskaper.

Valgforsker: - Som det skal være
Valgforsker og professor Anders Todal Jenssen sier at det er slående hvor ukjent mediene er med «sjangeren» disse ambassadørene har.

- De amerikanske ambassadørene er ikke utpekt som uavhengige, men av administrasjonen. Jeg er ikke det minste overrasket over dette som her kommer fram, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

- Det er oppgaven til en fra Bush-administrasjonen å slenge dritt om de rødgrønne, legger Todal Jenssen til.

- Hva oppnår man med slike beskrivelser av Støre?

- Det kan være nyttig å vite at han liker å bli fremstilt som intelligent, noe han sannsynligvis også er. Da kan man i diplomatiske sammenhenger vektlegge «diplomatiske løsninger», sier Todal Jenssen.

(©NTB)

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken