Denne kommentaren ble først publisert i Telemarksavisa.

Dette er en kommentar. Det er skribentenes holdning som kommer til uttrykk.

80-åringer er neppe de beste til å bestemme, for resten, hvordan framtiden skal se ut.

Men jeg har den største respekt for gamle mennesker. Jeg ser de både kan være klokere, mer erfarne og bedre egnet til å se ting i en større sammenheng - enn andre og yngre. Men det får nå være grenser.

Jeg tenker på USA. Og jeg skal ikke bare kritisere Donald Trump. Jeg har jo registrert at det finnes noen som blir personlig indignert når USAs president blir kritisert. Spesielt om man bruker tilnærmet tilsvarende ord som han selv bruker hver eneste dag. Da er man for grov. Men det er ikke poenget i dag.

Les også: Kamala Harris blir Bidens visepresidentkandidat

USA styres av presidentmakten og Kongressen. Kongressen er USAs lovgivende forsamling og består av to kamre, underhuset Representantenes hus og overhuset Senatet.

3. november i høst vil presidentvalget stå mellom Joe Biden på 77 år og Donald Trump som fylte 74 i juni. Det vil si, Biden er 78 allerede 20. november i år. Og vil være 82 ved utgangen av første periode om han blir valgt. Om han, mot formodning, blir sittende to perioder vil han være 86 når hans åtte år er over. Biden leder klart på målingene så langt.

Les også: Må Trump hentes ut av Det hvite hus?

Når det gjelder Trump så er ikke alderen engang den sterkeste innvendingen, men vi skal la det ligge. Når det gjelder Biden så bør det herske lite tvil om at han er preget av sine snart 78 år på denne jorden. Han er en gammel mann og snakker som en gammel mann. Han tenker antakelig som en gammel mann. Og han glemmer og roter.

Les også: Joe Biden: Hvorfor tenker Demokratene at dette er mannen som kan vinne det kommende presidentvalget?

For å balansere presidentmakten i USA har man altså Kongressen.

I Representantens hus er det demokraten Nancy Pelosi som er leder. Hun ble født 26. mars 1940 og fylte altså 80 år i vår. Hun har vært i Representantenes hus de siste 33 årene. I Senatet styrer Mitch McConnell. Han har også et jr. bak navnet sitt, men han er ingen ung junior. Mitch er født 20. februar 1942 og fylte 78 år i vinter. Han har vært i den lune senatsvarmen siden 1984.

Så USA styres altså av:

1). Donald Trump (74)

2). Joe Biden (78)

3). Nancy Pelosi (80)

4). Mitch McConnell (78)

Den fremste utfordreren på demokratisk side til Biden, var Bernie Sanders. Han er 79 år om tre-fire uker. Demokratene kunne altså, i praksis, velge mellom å nominere en på 78 år og en på 79 år.

Les også: Amerikansk etterretning: Kina håper Trump taper valget

For å balansere politikermakten i USA har man Høyesterett. Der sitter de sju dommerne på livstid. Av dem er Ruth Bader Ginsburg 87 år og Stephen Breyer 82 år. Ikke ungfoler de heller.

Husker du hvordan vi så på ledelsen i det øverste Sovjet?

Der de knapt visste hvor de var, når de sto på den Røde plass i Moskva og vinket til en plaget befolkning, preget av alderdom. Jeg kan nevne navn som Leonid Bresjnev, Jurij Andropov og Konstantin Tsjernenko. Om han siste står det i oppslagsverk:

«Tsjernenko var leder i knappe 13 måneder, og hadde såpass dårlig helse at han var ute av stand til å lede landet på en fornuftig måte».

Vel, det som har vært Norges nærmeste sikkerhetspolitiske allierte i 75 år, USA, har også utviklet seg til å bli en gjeng som kommer nærmere og nærmere geriatrisk avdeling for hver uke som går.

Les også: En viktig, men oversett faktor, avgjør om Trump blir gjenvalgt

La oss håpe at det ikke går like galt som med Sovjet.

Det er verdt å huske på det gamle ordet: «De sier at med alderdom kommer visdom, men jeg har sett alderdommen komme alene».

Jeg er redd USAs politiske elite er et eksempel på dette.

Les også: Nå er vårt siste håp at Trump blir gjenvalgt