Se hva slags våpen det er snakk om i videoen under:

Det er snakk om dronene Switchblade 300 og den større Switchblade 600, som er produsert av amerikanske Aerovironment.

300-versjonen kan treffe mål på en knapp mils avstand, mens den større har rekkevidde på godt over tre mil. Begge kan settes opp og tas i bruk på kort tid og kan brukes mot for eksempel tanks, artilleri eller biler.

Forsendelsen markerer et skifte i den amerikanske våpeneksporten. Primært har det blitt sendt defensive våpen, som panservernvåpen og antiluftskyts.

Les også: Her bombes russiske tanks i fillebiter

Politico , som er blant de mange mediene som har skrevet om droneleveransen, skriver at de kan være i lufta i opptil 30 minutter før den blir styrt mot målet av en operatør på bakken. Våpenet ble først tatt i bruk av amerikanske spesialstyrker i Afghanistan.

I tillegg til Politico har også blant andre NBC News , CNN og nyhetsbyrået AP fått opplyst at USA sender dronene.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Ukraina har hatt suksess med tyrkisk drone

Frem til nå har Ukrainas mest sofistikerte angrepsdrone vært den tyrkisk-produserte Bayraktar.

- Den har omtrent like mye stealth-egenskaper som en landbruksmaskin, ekstremt saktegående, lavtflygende og fullstendig forsvarsløs. Da den russiske invasjonen begynte forventet mange eksperter at de få dronene som de ukrainske styrkene klarte å få fra bakken ville bli skutt ned i løpet av timer, skriver New York Times.

Men mer enn to uker inn i konflikten flyr Ukrainas droner ikke bare fortsatt, de skyter også guidede missiler mot russiske rakettoppskytningsanlegg, stridsvogner og forsyningstog. , ifølge Pentagon-tjenestemenn.

- Prestasjonen til det russiske militæret har vært sjokkerende. Deres manglende evne til å sikre luftoverlegenhet har blitt reflektert av deres langsomme og tunge handlinger på bakken. Motsatt har det ukrainske luftvåpenet som presterer bedre enn forventet vært et stort løft for moralen i hele landet, uttaler David A. Deptula, en pensjonert trestjerners luftvåpengeneral som planla de amerikanske luftkampanjene i Afghanistan i 2001 og Persiabukta i 1991, til New York Times.

Folket i Ukraina synger sanger om Bayraktar-dronen og legger ut opptak på nettet av ødelagte russisk tanks og helikoptre. De har gitt navnet Bayraktar til en lemur født forrige uke i dyrehagen i hovedstaden Kiev.En høytstående tjenestemann i Pentagon bekreftet at ukrainske styrker hadde brukt væpnede Bayraktars til å utføre flere angrep på den enorme russiske militærkonvoien som har vært på vei mot Kiev. Dronene har også blitt brukt til rekognosering, på jakt etter mål for ukrainske bakketropper. Pentagon-tjenestemannen sa at han ikke kunne bekrefte ektheten til videoer som ble lagt ut på nettet som påstod å vise Bayraktar-luftangrep.

Før Russland invaderte Ukraina, slo Bayraktar TB2 allerede over sin egen vektklasse. Dronene, med et vingespenn på 39 fot, er satt sammen i Tyrkia, men er i stor grad avhengig av elektronikk laget i USA og Canada. Et økende antall land i Afrika, Midtøsten og Europa har kjøpt dem fordi de til rundt 2 millioner dollar stykket er mye billigere enn bemannede kampfly.

Storbritannia: Russland tar i bruk eldre våpen som trolig gir flere sivile tap

Russland tyr til eldre og mindre effektive våpen, mener det britiske forsvaret. Det vil trolig føre til flere sivile tap, advarer Storbritannia.

På grunn av vanskene Moskva har hatt med å oppnå målene sine, samt at de ikke har lyktes med å få kontroll over det ukrainske luftrommet, mener britene at Russland trolig har brukt «langt flere» langdistansevåpen enn opprinnelig planlagt.

– Dermed har de trolig måttet ty til våpen som er mindre effektive og med større sannsynlighet vil føre til sivile tap, skriver departementet i sin daglige Twitter-oppdatering om krigen.

FN anslår at 726 sivile er drept så langt i krigen, men det reelle antallet er trolig langt høyere og vil fortsette å stige så lenge konflikten varer, skriver departementet.

Les også: FN satt sjakkmatt av Russland: – Situasjonen savner sidestykke

Ukraina hevder å ha drept nok en russisk general

Ukraina har nå drept en fjerde høytstående russisk general, ifølge president Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj har ikke sagt hvilken general det skal være snakk om, men en tjenestepersonen i regjeringen identifiserer ham som generalmajor Oleg Mitjaev. Angivelig ble han drept av det høyreekstreme Azov-regimentet i nærheten av Mariupol.

Om påstandene viser seg å stemme, vil det bety at en femdel av de om lag 20 russiske generalene som ifølge BBC antas å lede den russiske invasjonen, er drept til nå.