*Nettavisen* Nyheter.

USA til Iran: - Vi må treffes

Foto: (AP/Scanpix)

USA vil forhandle med Iran i atomsaken. Det vil i så fall være de første samtalene mellom landene på 26 år. Utspillet sender oljeprisen ned.

31.05.06 19:27

USAs utenriksminister Condoleezza Rice sier onsdag at man ønsker å delta i forhandlinger med Iran, sammen med europeiske land som Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Betingelsen for at USA skal delta er imidlertid at Iran stanser arbeidet med sitt atomprogram.

På en pressekonferanse sa Rice at USA er enig i at Iran har rett til å utnytte kjernekraft til fredelige formål, men at Irans forhistorie i denne saken, gjør at landet må overbevise omverdenen om at de for godt har forlatt planer om å utvikle atomvåpen.

Budskapet fra USA er viderebragt til Iran via sveitsiske forbindelser, opplyste Rice.

Kan bli gjennombrudd
USA og Iran har ikke hatt høytstående kontakt på mer enn 26 år.

I november 1979 ble 52 amerikanere tatt som gisler i USAs ambassade i Iran, og ble holdt til januar 1981. Dette førte til fullstendig sammenbrudd i forholdet mellom landene.

Rice sa at Bush-administrasjonen ønsker økt kontakt med Iran på mange nivåer, men la til at dette vanskeliggjøres ikke bare av Irans atomprogram, men av landets støtte til terrorisme, og støtte til grupper i Irak og Libanon.

Rice sa også at USA ikke har utelukket bruk av militær makt mot Iran.

Bush-talsmann Tony Snow sier presidenten har snakket med president Vladimir Putin i Russland, og at han støtter planen.

Oljeprisen faller
Den siste tiden har den tilspissede krisen rundt Iran bidratt til å sende oljeprisen opp. Dagens utspill fra USA, har sendt oljeprisen markant ned.

Et fat nordsjøolje for levering i juli koster nå 69,50 dollar. Det er ned rundt 1 dollar i forhold til nivået før USAs forhandlingsutspill ble kjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag