RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA ute av Irak

Foto: CAREN FIROUZ (Reuters)
Sist oppdatert:
Her kjører den siste konvoien med amerikanske soldater ut av Irak.

Søndag morgen kjørte de siste amerikanske soldatene i Irak over grensen til Kuwait. 110 kjøretøy og til sammen 500 soldater ankom grensen tre dager etter at USA i en seremoni hadde senket flagget i Irak.

Av sikkerhetsgrunner fortalte ikke de amerikanske styrkene at de ville forlate Irak søndag. Dagen før hadde irakiske tolker ringt irakere som har mye kontakt med amerikanerne og fortalt at alt ville gå som vanlig.

Sniker seg ut
- Det er litt merkelig, men de profesjonelle blant dem vil forstå hvorfor vi gjør det slik, sier oberst Douglas Crissman som var en av de militære lederne i Sør-Irak.

- Irakerne vil våkne opp i dag og oppdage at ingen er der, sa en av tolkene til The New York Times. Han immigrerte til USA i 2009 og gikk inn i militæret i 2010. Nå forlot han sitt gamle land sammen med sine nye amerikanske venner.

Lettelse
- Jeg kan ikke vente med å ringe hjem til kona og barna og fortelle at jeg er i sikkerhet, sa sersjant Rodolfo Ruiz til New York Times like før hans armerte kjøretøy rullet over grensen slik Saddam Hussein styrker gjorde i 1990.

- Nå kjenner jeg det virkelig, sa sersjant Ruiz og da kjøretøyet var over på andre siden, sa han til sine medsoldater:

- Hei gutter, dere klarte det. Deretter ga han ordre til sjåføren om ikke å tute eller blinke med lysene. Av frykt for et siste angrep ble tilbaketrekkingen gjennomført som en krigstokt.

I himmelen over konvoien patruljerte kamphelikoptre og jagerfly på jakt etter mulige fiender som ville ønske å angripe konvoien.

Hjem til jul
USA har frist til nyttårsaften med å forlate Irak, men president Barack Obama vil ha alle soldatene hjem til julefeiringen.

Selv om USA har forlatt Irak, vil man fremdeles oppleve en tilstedeværelse. I Bagdad ligger USAs største ambassade. I dag teller den 8.000 ansatte. Nå skal det blir 16.000 ansatte der. De fleste av dem er private som er leid inn for å gjøre en jobb.

Kostet
Krigen i Irak kostet landet nesten 4500 menneskeliv, og har kostet 1 trillion dollar - altså 1.000.000.000.000 dollar. USA gikk inn som følge av uriktig etterretningsinformasjon om at Saddam Hussein skulle ha utviklet masseødeleggelsesvåpen. Dette viste seg i ettertid ikke å stemme.

Da president George W. Bush gikk til krig i 2003 sa at «Vi vil ikke akseptere noe annet utfall enn seier». Deretter invaderte han Irak og tok Saddam Hussein til fange. Noe hans far ikke hadde gjort over ti år tidligere da Hussein hadde invadert Kuwait.

For president Barack Obama har slutten på Irakkrigen blitt en politisk triumf. Han gikk til valg på å hente de amerikanske soldatene hjem. Likevel gjennomfører han tilbaketrekkingen med en dårlig følelse for hva som nå vil skje med det irakiske folk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere