RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA-valget: Han ble historisk i natt

SENATOR: Tim Scott er sønn av en hjelpepleier og vokste selv opp i fattigdom.
SENATOR: Tim Scott er sønn av en hjelpepleier og vokste selv opp i fattigdom. Foto: Susan Walsh (Ap)
Sist oppdatert:

Republikanerne har kapret minst seks plasser i Senatet og har dermed sikret seg flertall i begge kamre i Kongressen.

Ifølge prognoser gjengitt av blant andre CNN, The New York Times og Fox News, har republikanerne vunnet i de seks delstatene West Virginia, Arkansas, South Dakota, Montana, Colorado og Iowa.

LIVE: USA-valget direkte lenger ned i saken

Partiet har dermed sikret seg minst 51 av de 100 plassene i Senatet og kommer ifølge prognosene også til å beholde et klart flertall av setene i Representantenes hus.

Første svarte republikanske kvinne i Kongressen
Mia Love (38) er den første svarte republikanske kvinnen som har blitt valgt til Representantenes hus.

Velgere i den vestlige delstaten Utah sørget for den historiske hendelsen kongressvalget i USA tirsdag.

38-åringen er en tidligere borgermester i byen Saratoga Springs i delstaten. Hun tok setet i Representantenes hus fra demokraten Doug Owens.

Historisk senator-valg i South Carolina

For første gang siden den amerikanske borgerkrigen er det valgt en svart senator fra sørstatene. Tim Scott fra South Carolina er dermed historisk.

Den 49 år gamle republikaneren ble utnevnt til midlertidig senator i 2012, etter at den forrige senatoren fra South Carolina gikk av.

(Saken fortsetter under bildet)

Republikanske tilhengere i Denver, Colorado, jubler etter nattens mellomvalg.

Tirsdag vant han velgernes gunst og ble med det den første folkevalgte svarte senatoren fra sørstatene siden den amerikanske borgerkrigen tok slutt i 1877.

Tim Scott er sønn av en hjelpepleier og vokste selv opp i fattigdom. For det republikanske partiet, som lenge har kjempet mot stempelet som et parti for de hvite, er han derfor gull verdt.

Scott står i sterk kontrast til senatoren som i flere tiår representerte South Carolina i Kongressen. Strom Thurmond var i mange år en iherdig motstander av å gi USAs svarte rettigheter og kjempet hardt for segregering.


Yngste kongresskvinne noensinne valgt i New York

New York (NTB-AFP): En 30 år gammel republikaner fra delstaten New York ble tirsdag den yngste kvinnen som noensinne er valgt til Kongressen i USA.

Elise Stefanik, som tidligere har vært praktikant hos president George W. Bush i Det hvite hus, slo sin demokratiske rival, filmprodusenten Aaron Woolf, i sin valgkrets i den nordlige delen av New York.

Stefanik slo dermed rekorden til Elizabeth Holzman fra Brooklyn som ble valgt i 1972 da hun var 31 år gammel.

Den yngste mannlige kongressrepresentanten noensinne var William Charles Cole Claiborne som var 22 år gammel da han ble valgt i 1797, til tross for at han var for ung. Flere har de siste årene blitt valgt da de var 25 eller 26 år gamle.

I henhold til USAs grunnlov må man være 25 år for å bli medlem av Representantenes hus og 30 for å bli senator.

Flertall for å legalisere marihuana i Washington og Oregon

Et flertall av velgerne i Oregon og Washington har stemt for å legalisere marihuana, mens forslaget ble forkastet i Florida. Over 60 prosent av velgerne må stemme for legalisering for at det skal bli en realitet, noe de gjorde i både Oregon og i hovedstaden Washington.

I Florida viser prognosene at 57 prosent stemte for legalisering, noe som dermed ikke blir noe av.

Også i Alaska var det folkeavstemning om legalisering av marihuana i forbindelse med tirsdagens mellomvalg, men resultatet fra denne delstaten foreligger ennå ikke.

Delstatene Colorado og Washington har tidligere legalisert det narkotiske stoffet, etter at det ble flertall for dette i folkeavstemninger i 2012.

Avgjøres onsdag morgen norsk tid

USAs østkyst ligger seks timer etter norsk tid, og de tidligste stengetidene er klokken seks på kvelden, det vil si midnatt i Norge. Årets mellomvalg kommer altså til å bli avgjort natt til onsdag, eventuelt godt utpå morgenkvisten. Er det jevnt kan vi selvfølgelig også se noen valg gå til omtelling, skriver amerikanskpolitikk.no.

I tillegg er det ganske sannsynlig at senatsvalget i Louisiana og kanskje også i Georgia går til en ny valgrunde; i så fall avholdes disse lørdag 6. desember i Louisiana og tirsdag 6. januar i Georgia. Skulle ikke dette være nok, er det i tillegg 146 folkeavstemninger, samt en drøss delstatsvalg og lokalvalg i natt.

Nøkkelresultater natt til onsdag:

Shelley Moore Capito vant over demokraten Natalie Tennant i West Virginia, der demokratene har hatt senator siden 1959.

I Bill Clintons delstat Arkansas har republikaneren Tom Cotten ifølge flere valgdagsmålinger erobret plassen til demokraten Mark Pryor.

I South Dakota vant guvernør Mike Rounds over demokraten Rick Weiland og den uavhengige kandidaten Larry Pressler.

I Montana sikret republikaneren Steve Daines seg senatorposten etter å ha beseiret demokraten Amanda Curtis, og i Colorado vant republikaneren Cory Gardner over demokraten Mark Udall.

Republikanerne er dermed bare ett sete unna flertall i Senatet, noe meningsmålingene i forkant av mellomvalget også har spådd at de ville få.

Republikanernes minoritetsleder i Senatet, 72 år gamle Mitch McConnell, slo utfordreren Alison Lundergan Grimes i Kentucky.

Grimes gratulerte ham med seieren, og mye tyder dermed på at McConnell vil få den viktige posten som majoritetsleder i Senatet.

Også i Representantenes hus ser det ut til å gå republikanernes vei. Partiet har i dag et flertall på 234 representanter, mot demokratenes 198.

NBC News spår i en prognose at republikanerne vil kapre ytterligere åtte seter og ende opp med 242 representanter, mens CBS News er noe mer forsiktig og spår at de vil få minst 226 representanter.

Reaksjoner
Sally Kohn, en anerkjent, men omstridt, politiske kommentator og journalist, tvitret i løpet av valgnatten:

«Republikanerne trenger bare fire flere seire for å ta Sentatet og ødelegge landet".

Kohn har tidligere jobbet som politisk kommentator for Fox News, men jobber nå blant annet for CNBC, The Huffington Post, The Daily Beast, The Washington Post og USA Today.

Den anerkjente, men omstridte Sally Kohn, lar det skinne gjennom hvor hun har symaptien i det amerikanske delstatsvalget.


Etter å ha fått mange tilsvar modererte hun uttalelsen:

«Det med å ødelegge landet var selvfølgelig en overdrivelse. Det jeg mener er at republikanerne ved makten vil innskrenke kvinners rettigheter, favorisere storkapitalen og gi mindre til fattige"
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere