RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA valgt inn i FNs menneskerettsråd

New York (NTB-AFP): USA, som mandag ble valgt til en ny periode i FNs menneskerettsråd, vil fortsette sin kampanje for at rådet bedre ivaretar kampen for menneskerettighetene.

USA var ett av 18 land som ble valgt inn i rådet, som har 47 medlemmer. Men flere menneskerettighetsgrupper kritiserte valget i FNs hovedforsamling fordi bare den vestlige gruppa holdt reelle valg for sine tre plasser.

Andre regionale grupper gjorde avtaler seg imellom på forhånd, slik at antall land som ble nominert, svarte til antall plasser som var ledig. Venezuela og Pakistan, som begge er blitt kritisert for sin holdning til menneskerettighetene, fikk dermed flere stemmer enn USA, Tyskland og Irland som ble valgt til de tre åpne vestlige plassene. Fem land konkurrerte om de tre plassene som var åpne for vestlige land, og Sverige og Hellas var de to som ikke nådde opp.

USA boikottet Menneskerettighetsrådet da George W. Bush var president, men har inntatt en mer aktivistisk rolle etter at Barack Obama ble president.

Utenriksminister Hillary Clinton sier at rådet har mange mangler, blant annet en ubalansert holdning til Israel. Men hun trakk fram positive trekk det siste året, som vurderingene av Syria, Sudan og Libya.

Elfenbenskysten, Etiopia, Gabon, Kenya og Sierra Leone ble valgt inn for Afrika; Japan, Kasakhstan, Pakistan, Sør-Korea og De forente arabiske emirater for Asia; Argentina, Brasil og Venezuela for Latin-Amerika, mens Estland og Montenegro ble valgt inn for Øst-Europa. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere